СРЕДА, 21. 7. 2021 - 09:47

Извор: Радио Светигора Митрополије црногорско-приморске

Епископи Јоаникије и Методије освештали Храм код Жабљака

У уторак 20. јула 2021. године, на празник Свете великомученице Недеље, освештана је новоподигнута црква Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у селу Нинковићи код Жабљака, известио је Радио Светигора.

Радио Светигора Митрополије црногорско-приморске

 Велико освећење цркве и Свету архијерејску литургију служили су новоизабрани Митрополит црногорско-приморски и егзарх Светог трона Пећког г. Јоаникије и новоизабрани Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, уз саслужење свештенства епархије будимљанско-никшићке, Митрополије црногорско-приморске и Цариградске Патријаршије.

Градња овог храма отпочела је са благословом владике Јоаникија 2018. године трудом и љубављу ктитора блаженопочившег господина Рајка Војиновића, чланова црквеног одбора и приложника и добротвора. Земљиште за изградњу храма приложио је г. Јосиф Поповић. Ктитор храма г. Рајко Војиновић упокојио се 2019. а наставак изградње храма наставили су браћа и сестра ктитора и људи добре воље.

После прочитаног Јеванђеља сабраним се обратио епископ Методије.

У току литургије крштени су Ристо Караџић и Јакша Бојовић.

Литургији јe поред бројног народа присуствовао је и г. Веселин Вукићевић, градоначелник Жабљака.

Посе литургије сабраном вјерном народу беседио је Митрополит Јоаникије, а потом су заслужнима за изградњу уручене архијерејске грамате и захвалнице црквеног одбора. Митрополит Јоаникије постхумно је одликовао медаљом Светог Великомуеника и побједоносца Георгија првог степена блаженопочившег ктитора г. Рајка Војиновића.

У име црквеног одбора обратио се предсједник црквеног одбора г. Данило Војиновић.

После литургијског сабрања домаћи су приредили трпезу љубави за све присутне.
У току ручка пјевали су уз струне гусала српски народни гуслар Бошко Вујачић и владика Методије. По благослову Митрополита Јоаникија пар народних косовских пјесама отпјевали су попадија Јелена Раковић из Бијелог Поља и сестре Анастасија и Софија Павићевић из Подгорице.

На крају трпезе љубави сабраном народу још једном се обратио Митрополит Јоаникије, говорећи о Светој великомученици Недељи, поручивши да се увијек окупљају око храма Светог Луке и око љетњег сабора Свете великомученице Недеље у Нинковићима.

Александар Вујовић

Повезане вести

Вести