ПЕТАК, 16. 7. 2021 - 21:39

Извор: Епархија источноамеричка

Сусрет Eпископа Иринеја и омладине у Њујорку

На празник Светих бесребреника Кира и Јована, Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у грчкој православној цркви Светог Елефтерија на Менхетну, уз саслужење презвитера Милана Драговића, пароха њујоршког, и протођакона Милоша Ждралића.

Епархија источноамеричка

 

-Светиљка телу је око. Ако, дакле, око твоје буде здраво, и све тело твоје биће светло; ако ли око твоје буде кварно, и тело ће твоје бити тамно. Упућујући на суштину изреченог, односно на то да Христос говори о духовном оку, он је подсетио да оно треба да исијава чистотом, како би и наша тела сијала непролазном лепотом, која ће спасити свет, како је говорио Достојевски. На Литургији смо чули и о значају уздања у Оца небеског, из Јеванђеља по Матеју, у коме се говори о поверењу у Господа и ослобађању од овоземаљских брига, беседио је владика Иринеј и додао:

-Погледајте на птице небеске како не сију, нити жању, ни сабирају у житнице; па Отац ваш Небески храни их. Нисте ли ви много претежнији од њих? А ко од вас, бринући се, може придодати расту своме лакат један? И за одело што се бринете? Погледајте на кринове у пољу како расту; не труде се, нити преду. Али Ја вам кажем да се ни Соломон у свој слави својој не одену као један од њих. Па када траву у пољу, која данас јесте, а сутра се у пећ баца, Бог тако одева, а камоли вас, маловерни? Не брините се, дакле, говорећи: ’Шта ћемо јести?’, или: ’Шта ћемо пити?’, или: ’Чиме ћемо се оденути?’ Јер све ово незнабошци ишту; а зна и Отац ваш Небески да вама треба све ово. Него иштите наприе Царство Божије и правду Његову, и ово ће вам се све додати. 

Након величанствене Литургије и беседе, којој је присуствовало више десетина верника, уследило је неформално дружење и разговор епископа Иринеја са српском омладином и студентима у Њујорку. У пријатној атмосфери, Владика и окупљени имали су прилику да се боље упознају, размене идеје и размишљања, као и да разговарају о важним темама за српску заједницу и могућим иницијативама под окриљем њујоршке парохије. 

Извор: Епархија источноамеричка

Повезане вести

Вести