ПЕТАК, 16. 7. 2021 - 07:13

Извор: Епархија шумадијска

Изградња храма при Универзитетском клиничком центру Крагујевац

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован осветио је 13. јула 2021. године земљиште и поставио Часни крст за изградњу храма у кругу Универзитетског клиничког центра Крагујевац.

Епархија шумадијска

 

Саслуживали су протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протојереји Срећко Зечевић и Бојан Димитријевић, духовник Клиничког центра, протонамесници Душан Мучибабић и Слободан Савковић, јереј Александар Мирковић и јерођакон Василије (Старовлах).

Чину освећења земљишта и постављања крста присуствовали су државни секретари Министарства здравља проф. др Зоран Радовановић и доц. др Александар Стефовски, градоначелник Крагујевца Никола Дашић, директор УКЦ проф. др Предраг Саздановић, ректор Универзитета проф. др Ненад Филиповић, начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић, као и мноштво лекара и запосленог особља Универзитетског клиничког центра.

Потребно је нагласити да су овом чину претходили вишедеценијски напори, који датирају још у време другог Епископа шумадијског Саве Вуковића. Трудом и залагањем Епископа шумадијског Јована, након осамнаест година, дошло је до првих корака на реализацији градње храма. Духовник Универзитетског клиничког центра протојереј Бојан Димитријевић је успео да пронађе доказе који говоре да је у оквиру тог болничког круга постојао један храм, који је током бурног XX века трпео страдања, која су свој врхунац пронашла седамдесетих година, када је храм био срушен.

Извор: Епархија шумадијска

Повезане вести

Вести