НЕДЕЉА, 11. 7. 2021 - 10:02

Извор: Митрополија дабробосанска

Молитвено сећање на пострадале Србе Средњег Подриња

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом посетио је 10. јула 2021. године Братунац поводом обележавања годишњице страдања Срба Средњег Подриња у Отаџбинско-одбрамбеном рату 1992-1995. године.

Митрополија дабробосанска

 

Са свештенством архијерејског намесништва сребреничко-подринског Митрополит је служио је парастос на братуначком гробљу за све цивилне жртве рата и све погинуле на бојном пољу бранећи крст часни и слободу златну.

- Нека је вјечни помен и Царство небеско свим цивилним жртвама рата, свим погинулим и убијеним који овдје почивају и свима онима који почивају у другим гробљима и њиховим селима. Данас се не сјећамо само свих невино пострадалих и палих за слободу, већ их славимо као наше мученике и молимо им се да се моле за нас. Средње Подриње је страшно судилиште  на којем у три рата у 20. вијеку пострадаше хиљаде Срба. У Првом свјетском рату за Србе од Сарајева до Дрине направљен је концентарциони логор у Добоју, први такве врсте у Европи. Било је то потпуно етничко чишћење које су извели Аустроугари - Њемци и Мађари. У Другом свјетском рату страшан погром и злочин почини Францетић са својим усташама, а све то понови Ханџар дивизија. И послије свега дође треће страдање око 3500 Срба у последњем рату 1992-1995. године. И поред свих неправди које нам чине силници и насилници овога свијета ми, српски народ, нећемо престати свједочити о великом злочину који учинише муслиманске паравојне формације над нашим народом у Средњем Подрињу. Не очекујемо ми никакву правду од неправедних судија овог свијета, али остаје наш завјет, наш тестамент, да никада нећемо заборавити све наше жртве, све невино побијене од комшија, чак пријатеља и не ријетко кумова. Нека им је вјечи помен и Царство небеско, пшоручио је митрополит Хризостом.

Повезане вести

Вести