СУБОТА, 3. 7. 2021 - 20:53

Извор: ТВ Храм

Наречењe архимандрита Јеротеја за Епископа топличког - У недељу 4. јула уживо Света Литургија са чином хиротоније на ТВ Храм

У суботу 3. jула у Саборној цркви у Београду Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије извршио је свечани чин наречења изабраног Епископа топличког, Архимандрита Јеротеја из Светоархангелског општежића у Ковиљу.

ТВ Храм

Првојерарху Српске Православне Цркве на наречењу саслуживали су Његово блаженство Архиепископ охридски Јован и преосвећена Господа Епископи шабачки Лаврентије, банатски Никанор, британско-скандинавски Доситеј, врањски Пахомије, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Фотије, милешевски Атанасије, рашко-призренски Теодосије, крушевачки Давид, нишки Арсеније, тимочки Иларион, осечко-пољски Херувим, аустралијско-новозеландски Силуан, ваљевски Исихије, ремезијански Стефан, умировљени канадски Георгије и Архимандрит Јеротеј изабрани Епископ топлички.

Пред присутним сабрањем наше Свете Цркве Архимандрит Јеротеј је прихватио вољу и одлуку Светог Архијерејског Сабора, који га је на овогодишњем редовном заседању одржаном од 24. до 29 изабрао за Епископа топличког, викара Патријарха српског. Затим је наречени Епископ началствовао вечерњим богослужењем.

У недељу 4. јула 2021. године, са почетком у 9 часова, Свету Архијерејску Литургију са чином архијерејске хиротоније  у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, служиће Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије са архијерејима и свештенством.

Ово ће бити прва хиротонија у заветном храму српског народа, те стога има својеврсни историјски значај, јер се довршетак радова на изградњи и украшавању ове величанствене цркве заокружује рукопроизвођењем новог архијереја у Савином винограду. Очекује се да ће Патријарху саслуживати око тридесет отачаствених архијереја. Међу бројним угледним свештенослужитељима и гостима из других помесних Цркава биће и неки од највећих појаца данашњице, пошто је Архимадрит Јеротеј међу најпризнатијим хоровођама и педагозима који се баве древном византијском појачком традицијом.

Телевизија Храм ће Свету Архијерејску Литургију са чином хиротоније уживо преносити са почетком у 9 часова.

ТВ Храм

Повезане вести

Вести