ПОНЕДЕЉАК, 28. 6. 2021 - 13:13

Извор: Радио Слово љубве

Владика Георгије: „Нама је у аманет остављено да своју веру чувамо“

На Видовдан, 28. јуна 2021. године, Његово Преосвештенство умировљени Епископ Георгије служио је, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Свету архијерејску Литургију у Храму Светог Великомученика Кнеза Лазара на Звездари. Преосвећеном Епископу Георгију саслуживало је свештенство АЕМ.

Радио Слово љубве

Литургијску беседу о Видовдану произнео је протојереј Невенко Сукур по благослову Епископа Георгија. Прота Невенко је истакао у беседи да је „Видовдан дан у коме се види колика је цена Царства Божијег“. „Ми смо се на Видовдан заветовали да сведочимо истину и правду Божију. А када сведочите истину и правду Божију тада се и страда, али то страдање је спасоносно“, рекао је прота Недељко истичући да је борба „за Крст часни за истину и правду бурба која се не може изгубити“.

Након Свете архијерејске Литургије Епископ Георгије предводио је литију око Храма, а затим је са свештенством, верним народом и кумовима пресекао славски колач. 

Видовданом је: „Нама свима стављено у аманет да своју веру чувамо, да своју веру исповедамо, да се никада не одричемо своје вере, без обзира какве нас невоље сналазиле“, истакао је између осталог Епископ Георгије у својој поздравној беседи након резања славског колача. Говорећи о смислу Косовског завета и опредељења Светог кнеза Лазара Епископ Григорије је указао да увек требамо да имамо поверења у своју Цркву јер њом управља не човек него Бог и када некад помислимо да је све пропало, да нам нема спаса ми онда „хулимо на Бога, на Творца Цркве, јер он је Тај који ће своју Цркву одржати до краја века“.

Радосно литургијско славље улепшао је хор Храма Светог Кнеза Лазара којим је дириговала Милица Тимша, док су кумови храмовне славе били супружници Анастасија и Аритон Николић.

Повезане вести

Вести