ПОНЕДЕЉАК, 21. 6. 2021 - 08:34

Извор: Епархија врањска

Тројице у Епархији врањској

Празник Силаска Светог Духа на апостоле - Педесетница прослављен је свечано и торжествено у свим храмовима наше Епархије врањске. У суботу, 19. јуна 2021. године, у навечерје празника, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је празнично бденије у Саборном храму Свете Тројице у Врању.

Епархија врањска

 

Епископу су саслуживали свештенослужитељи града Врања. Благолепију службе допринело је појање свештеника, ђакона и теолога Епархије врањске.

Сутрадан, на празник, епископ Пахомије је служио свету архијерејску Литургију у селу Сувојница код Сурдулице, у новоизграђеном храму посвећеном управо Светој Тројици. Епископу су саслуживали протојереј Павле Кандић, гост Епархије јереј др Зоран Ђуровић, јереј Далибор Јовић и ђакон Немања Милић.

Благодат Светога Духа сабрала је мноштво верника и дечице на велики празник. Многи од њих су се причестили светим тајнама Христовим. У продужетку Литургије служено је вечерње богослужење са коленопреклоним молитвама, па су том приликом верни имали прилике да плету венчиће од траве посуте по поду цркве.

По завршетку вечерње службе, епископ Пахомије је извршио чин благосиљања славских дарова које је припремио г. Бобан Марковић са породицом из Сувојнице и уједно благословио кумство за наредну годину г. Горану Димитријевићу, који живи и ради у Немачкој а родом је из Сувојнице.

На крају богослужења, епископ Пахомије се обратио пригодном и поучном беседом, говорећи о самом празнику, домостроју нашега спасења и о задобијању благодати Духа Светога, уједно честитајући празник свима присутнима, поучивши све нас како да сачувамо задобијену благодат Светога Духа. Притом је похвалио житеље села Сувојница за изузетан труд и ревност да на темељима старе цркве саграде нову за врло кратко време, благословивши даље радове на самом храму.  

Након тога, у порти цркве уприличена је трпеза љубави, коју је организовао овогодишњи кум славе заједно са старешином цркве протојерејем Павлом Кандићем, уз појање духовних и родољубивих песама и играње народних кола.

О цркви Свете Тројице у Сувојници

Црква Свете Тројице у селу Сувојница код Сурдулице подигнута је 1895, а освећена 1898. године, од стране тадашњег Епископа нишког г. Никанора. Била је у богослужбеној употреби све до краја двадесетог века када је, због лошег грађевинског материјала коришћеног у изградњи, испуцала на више места и постојала опасност њеног урушавања и угрожавања безбедности верника у њој.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија, а на предлог стручних органа Општине Сурдулица и Завода за заштиту споменика културе из Ниша, 2015. године се приступило уклањању остатака старе цркве и изградњи нове, на истим темељима. Епископ врањски г. Пахомије положио је камен темељац за нову цркву 31. маја 2015. године, с тим што Свети Престо није померан.

Трудом и средствима Црквеног одбора, мештана села Сувојница и околних села, Општине Сурдулица и Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама при Министарству правде Владе Републике Србије, грађевински радови на цркви завршени су за годину дана. У недељу по Спасовдану, 12. јуна лета Господњег 2016. служена је прва света Литургија, а чин освећења крстова обавио је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије. Том приликом, на цркву су постваљена и звона.

Након завршних радова (израда новог иконостаса, рестаурација старих икона и зидног сликарства) биће обављен и свечани чин освећења цркве.

Извор: Епархија врањска

Повезане вести

Вести