ЧЕТВРТАК, 3. 6. 2021 - 13:41

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Изабрани Митрополит Јоаникије: Православни хришћани у Црној Гори су као једна породица

“Ми православни хришћани у Црној Гори смо у Цркви као једна породица и, хвала Богу, те муке кроз које смо прошли су нас зближиле и ујединиле. Да вас замолим све, а посебно молим наше власти, да очувају то народно јединство и да га појачају. Наравно да ће имати сву подршку од вјерног народа, иако не желимо да се мијешамо у политику. Желимо само да радимо свој посао, да се Богу молимо, да ширимо истину, љубав, радост, правду, слогу и да се радујемо једни другима гдје се год сретенемо”, поручио је јуче, 2. јуна, Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије поздрављајући више хиљада вјерника који су сабрали у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици да пожеле добродошлицу свом новом митрополиту.

Митрополија црногорско-приморска

 

Изабраног Митрополита су дочекали предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, премијер Здравко Кривокапић, министри у Влади, посланици у Скупштини Црне Горе из владајуће већине и страначки прваци…

У свом обраћању, након што је са свештенством и монаштвом одслужио свечано бденије са петохљебницом, изабрани Митрополит је заблагодарио свима на љубави и изузетној подршци:

“Веома се радујем и што су наше нове власти овдје са нама данас. Хвала вам господо. Ви сте смијенили један режим који је у једном  моменту повампирио дух стаљинизма и богоборства, паганства и који се усудио да удари на Цркву, на светиње, и да завади свој народ, да нас све стави ван закона. Али ко ће као Бог?! Када смо били стављени ван закона, тада смо били на Голготи, али смо били са Христом на Голготи и сила Његовога крста укријепила је и објединила наш народ и уклониле су се све завађе и подјеле и објединили смо се око наше свете вјере, око Светог престола Божијега, око наших светиња, загрлили смо једни друге, и тај дух осјећам и овдје вечерас у овоме Светоме храму.”

Владика Јоаникије је казао да је сваки Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, као и сабори у осталим помјесним православним  црквама, има нешто суштински заједничко са Педесетницом јер када се сабира сабор, Црква се обнавља по обрасцу Педесетнице, Дух Свети укрепљује и оснажује, посвећује и руководи.

“Желим да вам пренесем најискренију подршку и све благослове и сву љубав коју је Свети архијерејски сабор, на чијем је челу наш новоизабрани Патријарх Порфирије, послао Црној Гори попуњавајући светосавске престоле које је утврдио  Свети Сава, а које увијек утврђује и оснажује Свети архијерејски сабор када шаље достојне архијереје да попуне свете тронове и да буду достојни насљедници својих великих предходника. Наравно, драга браћо и сестре, што  се мене лично тиче, осјећам се потпуно недостојним”, бесједио је владика Јоаникије.

Добродошлицу изабраном Митрополиту Јоаникију је пожелио премијер Црне Горе Здравко Кривокапић:

“Ви сте достојан насљедник трона Светог Петра Цетињског и нашег Митрополита Амфилохија и ја сам то у сваком тренутку свједочио и казао. Ако сам нешто погријешио, ја вас молим за опрост, јер једино сте ви тај који може то да разумије до краја и да знате да ништа нисам урадио што не би благословио Митрополит Амфилохије.

Ми у различитим тренуцима имамо понекад и нека обећања која треба да искажемо. Мене једино завјет Митрополије црногорско-приморске, Светог Петра Цетињског, Светог Василија Острошког и, наравно, капела на Ловћену, која је симбол нечега што смо сви морали да схватимо да смо тада изгубили, један од најважнијих благослова Црне Горе.

Ви сте данас вратили тај благослов, на најбољи начин показали да је саборност и јединство СПЦ важније од свега.

Што се тиче Темељног уговора, ја вам сад обећавам да ћемо ми то ријешити на најбољи могући начин, на задовољство и СПЦ и државе Црне Горе.

Добро нам дошли и вјерно служили свом народу!”

Владику је поздравио и г. Павле Милић, један од људи који је са блаженопочившим Митрополитом Амфилохијем почео градњу темеља подгоричког храма: “Ја и покојни Митрополит започели смо овај храм, нашијем рукама. Ја и он и још неколико људи. Значи, то је почетак градње био. Саградили храм, а ви, ако Бог да, да саградите Црну Гору са нашим друштвено-политичким организацијама, људима, предсједницима, министрима. Нека сте добродошли и да нам будете сретни ако Бог да, и сад тражим од вас у име цијелог народа благослов за све нас.”

Повезане вести

Вести