ПОНЕДЕЉАК, 24. 5. 2021 - 11:15

Извор: Радио "Слово љубве"

Патријарх Порфирије на почетку заседања Сабора: Јединство и саборност

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је у беседи на крају Свете Архијерејске Литургије којом је овог јутра у Спомен храму Светог Саве на Врачару започето заседање Светог Архијерејског Сабора СПЦ, истакао: "Сабрали смо се да покажемо јединство Помесне цркве и да бисмо, размишљајући заједно о проблемима са којима се суочава наша Црква, заједно доносили решења која нису напросто административна, него решења у Духу Светоме".

ТВ Храм

Патријарх је додао да Сабори епископа нису попут других сабора који се одржавају у свету: "Саборност је сама природа Цркве - друго име Цркве. Сабирамо се око Христа и у Њему, као тело Његово и темељ, суштина, манифестација Цркве као једног организма јесте Света Литургија коју смо служили и у којој смо нераскидиво показали јединство са Христом, али и јединство међу собом", додао је Патријарх Порфирије, подсећајући да Сабори постоје да би се отклонила свака врста индивидуалност, самодовољност.

Подсетио је да смо испуњени радошћу, али и радосном тугом јер смо изгубили најпре Поглавара наше Цркве, као и архијереје.

Повезане вести

Вести