СРЕДА, 21. 4. 2021 - 07:17

Извор: Епархија нишка

Манастир Темска: Игуманија Ефросинија замонашена у велику схиму

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније замонашио је 19. априла 2021. године, на празник Светог Евтихија Цариградског, високопреподобну игуманију Ефросинију у чин велике схиме.

Епархија нишка

Схи-игуманија Ефросинија (Ристић) је рођена 21. новембра 1939. године у селу Себечевац од благочестивих родитеља Добросава и Јерине. На крштењу је добила име Милица. Мати Ефросинија потиче из побожне породице. Отац јој је био богомољац, мисионарио је заједно са Светим владиком Николајем и био председник Црквене општине жичке. На Ваведење Пресвете Богородице 1954. године одлази у манастир Наупаре са напуњених петнаест година.

Четири године проводи у искушеништву под духовним вођством игуманије Дарије. Октобра 1959. године прима монашки чин расе и камилавке од Владике нишког Јована (Илића) и добија име Ефросинија. Године 1968. прелази у манастир Суково, а након две године одлази у манастир Сићево. Године 1978. мати Ефросинију у чин мале схиме је замонашио Епископ нишки Иринеј (Гавриловић). Мати Ефросинија 1986. године долази у манастир Светог Георгија у Темској где се монашких подвиг наставља са сестринством у коме су биле две руске монахиње, Рипсимија и Евтихија, изгнане из Русије. Руске монахиње мати Ефросинију не остављају равнодушном због њиховог начина живота, подвижништва, молитвеног тиховања и љубави које су имале према свима. Епископ нишки Иринеј је 2005. године произвео мати Ефросинију у игуманију темске обитељи.

Високопреподобној схи-игуманији Ефросинији многа и блага лета!

Повезане вести

Вести