ПОНЕДЕЉАК, 19. 4. 2021 - 12:13

Извор: Епархија шумадијска

Aрхијерејска литургија у Бајчетини

У пету недељу Великог поста, недељу Марије Египћанке, 18. априла 2021. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог великомученика Димитрија у Бајчетини, уз саслуживање Архијерејског намесника лепеничког протојереја Срећка Зечевића, протојереја Синише Раденковића, презвитера Ненада Милојевића и Мирка Шиљковића, те протођакона Ивана Гашића. Чтецирали су др Марко Петровић, мр Марко Урошевић, дипл. теолог Влада Марјановић и Павле Гашић (син протођакона Ивана Гашића).

Епархија шумадијска

Владика је беседећи препуном храму верника, што је у Грошници и Бајчетини иначе већ редовна пракаса, подсетио на велику грешницу Марију египћанку која се својим покајањем и животом уздигла до светитељке коју наша Света и Апостолска Црква уздигла на пиједестал слављења пете недеље Васкршњег поста. Зато је Владика Јован подцртао колико је важно чинити добра дела за време Васкршњег поста. Нарочито колико је важно ктиторство о ком сведочи предивни храм Светог великомученика Димитрија, о чему на најбољи начин говори сабрање верног народа, које је сами храм учинило премалим, да прими све оне који су постећи молећи су Богу Христу, дошли да се причесте и сједине са Њим. Зато је Владика нагласио да је покајање у време поста као света тајна исповести уско повезена са литургијом у којој има своје испуњење и остварење и тиме постаје коначна у Светој Тројици. Зато не постоји пост без причешћа, нити живот без Христа, била је поука Владике Јована вернима.

Светој Литургији су присуствовали ктитори храма Светог Димитрија, бивши председник Републике Србије г. Томислав Николић, са својом супругом Драгицом Николић. Трпеза љубави је настављена старањем ктитора овога у просторијама парохијског дома.

Повезане вести

Вести