СУБОТА, 10. 4. 2021 - 11:45

Извор: Радио Источник Епархије ваљевске

Mолитвени испраћај оца Јована у Лелићу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је опелом новопрестављеном архимандриту Јовану (Радосављевићу) данас, 10. априла 2021. године, у Манастиру Лелић, а претходно је Свету заупокојену Литургију у поменутој светињи служио Преосвећени Епископ врањски г. Пахомије, затим је опело служио Преосвећени Епископ новосадски и бачки Иринеј.

Радио Источник Епархије ваљевске

Саслуживало је више архијереја, свештенство и монаштво. О молитвеном испраћају оца Јована детаљно је известио Радио Источник Епархије ваљевске. Преносимо у наставку:

Архимандрит Јован Радосављевић који се упокојио у Господу на празник Сабора Светог Архангела Гаврила, 8. априла, према сопственој жељи почиваће на монашком гробљу манастира Лелић, крај Аве Авакума, дугогодишњег игумана Светониколајевске обитељи, који је земаљски скончао истог дана пре три године.

Уз саслужење више свештенослужитеља из више Епархија СПЦ, Заупокојеном Литургијом овога јутра (10. април), началствовао је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, у чијој је Епархији последње године монашког живота провео архимандрит Јован, уз браћу архијереје: Његово Преосвештенство Епископа крушевачког г. Давида и Његово Преосвештенство Епископа нишког г. Арсенија.

После Светог јеванђеља беседио је Епископ крушевачки Давид који је истакао да је за нас кључно сазнање да смо сви Божја творевина, да смо људи, али да је смисао живота оличен у очекивању Онога пред кога ћемо изаћи на суд. Са тим сазнањем живео је архимандрит Јован чији живот Епископ Давид оцењује као пример верности Господу, али испуњен бројним тешкоћама и искушењима. „Његов дуг земаљски живот био је испуњен патњама и страдањима, изнео је свој крст јасно и богобојажљиво“, посведочио је Епископ Давид.

Након литургијског сабрања одслужен је помен крај одра архимандрита Јована. Началствовао је Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки др Иринеј уз саслужење поменутих Епископа, као и викарног Владике мохачког г. Исихија.

У међувремену су се сабору прикључили Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован. Помен је одслужио и Патријарх Порфирије. Пред почетак монашког опела дошао је и Епископ Јован Пурић. Уприличена је литија око манастирске цркве, а почело је опело у летњем олтару. Службом началствује Патријарх Порфирије уз саслужење поменутих Епископа и великог броја свештенослужитеља.

Окупили су се и бројни верници, а међу њима је и др Милета Радојевић, саветник министра просвете и бивши директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама у Влади Републике Србије, као и градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

Вести