СРЕДА, 31. 3. 2021 - 11:23

Извор: Радио Слово љубве

Епископ Василије над одром мати Гавриле: Трудом и љубављу пред Господа

У Манастиру Раковац је 30. марта 2021. године молитвено испраћена дугогодишња игуманија ове фрушкогорске обитељи, мати Гаврила (Бедов), известила је за Радио Слово љубве Зорица Зец, сарадник Инфо службе СПЦ.

Слово љубве

Монашко опело блаженоупокојеној игуманији служио је Епископ сремски г. Василије, са свештенослужитељима и свештеномонаштвом Епархије сремске и других епархија наше Свете Цркве. Владика је затим емотивно говорио о мати Гаврили, о њеном великом монашком срцу и монашком подвигу најпре на обнови ове светиње рекавши да је она била први помагач у обнови, као и да ће њене молитве, труд и љубав данас ићи испред ње - дела која ће крчити пут за њену душу, да је Господ прими у рајско насеље (снимак беседе је испод). Сестринство манастира Грнчарице, где је мати Гаврила примила монашки постриг, понело је крст са њеним именом и цвеће, а са њима у поворци са верним народом, мати Гаврилу је испратило и сестринство манастира Јазак. Отац Варнава и отац Евгеније, са сестром Софијом, учинили су труд да блаженопочивша мати Гаврила буде испраћена достојанствено.

Блаженопочивша игуманија Манастира Светих бесребреника Козме и Дамјана - Раковац мати Гаврила (91) је тридесет година била чувар вере у овој фрушкогорској светињи, прешавши монашки пут почев од блаженопочившег владике Никанора, примивши ангелски образ из руке блаженоупокојеног епископа шумадијског Саве, а потом у манастиру Ковиљу. На рушевинама манастира Раковца започела је обнову ове светиње, увек срдачно дочекујући свакога са широким осмехом и једноставном духовном поуком за свакодневни живот, на шта је подсетио Епископ сремски Василије.

Да Господ помене у Царству Своме игуманију мати Гаврилу и настани је у рајским насељима.

Повезане вести

Вести