НЕДЕЉА, 21. 3. 2021 - 16:33

Извор: Слово љубве

Патријарх Порфирије: „Прави живот произилази из истинске и праве вере“ (ФОТО/ВИДЕО)

Прве недеље Великог Поста која се назива Недеља Православља, 21. марта 2021. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је Свети Архијерејску Литургију у крипти Храма Светог Саве на Врачару. Његовој Светости Патријарху Порфирију саслуживали су Преосвећени Епископ далматински г. Никодим и Преосвећени Епископ ремезијански г. Стефан.

ТВ Храм

Прве недеље Великог Поста која се назива Недеља Православља, 21. марта 2021. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је Свети Архијерејску Литургију у крипти Храма Светог Саве на Врачару. Његовој Светости Патријарху Порфирију саслуживали су Преосвећени Епископ далматински г. Никодим и Преосвећени Епископ ремезијански г. Стефан.

Његова Светост Патријарх Порфирије беседећи након прочитаног Светог Јеванђеља посебно се осврнуо на празновање Недеље Православља појашњавајући однос поста као Божије заповести и вере у Господа Исуса Христа. Пост је установљен још у Рају, када је Господ Адаму и Еви рекао „не узимај са дрвета познања добра и зла“ напоменуо је Патријарх Порфирије и додао да „та заповест није била забрана, није била ограничавање слободе, као што и свака Божија заповест не ограничава наше биће, нашу вољу и нашу слободу. Напротив, све заповести и правила која сусрећемо у искуству Цркве, а које извиру из Светог писма постоје да бисмо живели истинску, праву и пуну слободу“. „Слобода није у томе да чинимо шта хоћемо, слобода је у ономе да творимо истину. Слобода је у животу који је у сагласју са вољом Божијом, а то значи у сагласју са оним што је наша истинска и права природа“, рекао је Патријарх Порфирије истичући да ако и можемо рећи да пост нешто ограничава, то је онда да је „пост ограничење свог егоизма, свога самољубља, анархије у себи, ограничавање својих поступака којима ограничавамо слободу ближњега“.

Стога нам пост открива истинску и праву веру. Те, „зато и није чудно што је Црква богомудрим својим искуством и умом прву недељу поста установила као недељу која се зове Недеља Православља. Недеља истинске и праве вере и недеља истинског и правог живота“, рекао је Патријарх Порфирије напомињући да је марта месеца 843. године у Цариграду установљен овај празник. Те године само је потврђена вера отаца Седмог васељенског сабора. Ова вера је прописала да ваља поштовати свете иконе и вера да можемо целивати исте те иконе и свете мошти.

Све јереси, од оних најранијих, имале су за циљ да устврде како Син Божији није Исус Христос, како Син Божији није истински Бог или са друге стране није истински Човек. А Црква је самим тим истинама живела од самог тренутка оваплоћења Божијег. „Управо борбом против икона, они који су зловеровали, сматрали су да не може да се слика руком човечијом лик Божији. Тврдећи то, они су порицали много дубљу и важнију истину без које нема спасења, а то је да је Син Божији постао човек. То нам даје могућност, на начин на који нам се открио, да ми са Њим можемо успоставити заједницу, те Га стога можемо и насликати, јер је пре тога Он осликан у нашим срцима“ поучио је Патријарх Порфирије о смислу догмата о светим иконама.

Важна је дакле истинска и права вера. Јер наша вера и Црква не постоји као идеолошка творевина људска, макар и са најчаснијим циљем. „Неопходно је да се ми преображавамо, а тиме и свет око себе да преображавамо, али то није довољно“, рекао је Патријарх Порфирије закључујући да је „Црква Тело Христово као искуство победе над смрћу, као искуство вечног живота. Истинском и правом вером православном ми то сведочимо јер то искуство имамо и ту истину нудимо свету. Нудимо је свету који у злу лежи, који чезне за пуноћом истине и љубављу. Права вера није скуп ставова. И та вера је врло једноставна, такава да је блиска срцу и најученијем и најједноставнијем и неуком човеку. То је вера отаца наших, вера јеванђељска, вера хришћанска и вера православна. Зато данас читава Православна Црква слави Недељу Православља којом се открива темељ нашег живота, а то је Живи Господ један од Свете Тројце.“

Светој Архијерејској Литургији, поред многобројног верног народа и деце свих узраста, присуствовали су министар спољних послова Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу с Црквама и верским заједницама др Владимир Рогановић.

Прослављајући Недељу Православља након Свете Архијерејске Литургије Његова Светост Патријарх Порфирије је са Преосвећеном господом Епископима Никодимом и Стефаном прочитао, саборно, Синодикон Православља из 843. године у којем се говори о смислу и значају Православне вере и у том контексту о значају и смислу православних икона.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести