УТОРАК, 9. 1. 2018 - 11:45

Извор: Радио Телевизија Србије

"Божић оптерећен лошим навикама појединаца"

Професор Богословског факултета протојереј-ставрофор Љубивоје Стојановић рекао је за РТС да поједини новогодишњи и божићни ритуали немају везе са вером и прете да угрозе сваког ко ритуал весеља ставља испред радости у себи.

ТВ Храм
протојереј-ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић

Љубивоје Стојановић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је Божић последњих година оптерећен лошим навикама појединаца.

"Ти појединци сматрају да без додатака неће показати припадност на прави начин и то није добро. Нека лоша навика је створена у нашем друштву и народу и потребно је да одговорни пораде на томе", каже Стојановић.

Додаје да родитељи не би требало да купују деци пиротехничка средства. 

"Божић нашем животу даје смисао. Права мера је препознати љубав божију према човеку и она обавезује на љубав човека према човеку. Мудраци су били мудри и нису хтели да радост претворе у бесмислено весеље", објашњава професор Љубивоје Стојановић.

Каже да радост живота мора да се разликује од весеља.

"Поједини новогодишњи и божићни ритуали немају везе са вером и прете да угрозе сваког ко ритуал весеља ставља испред радости у себи. Та ратничка логика је врло чудна, па неко сматра да ако не буде гласан и навалентан, неће показати припадност", напомиње професор Богословског факултета.

Истиче да је важно да човек гради идентитет а да избегне идентификације.

"Када човек гради идентитет вере, онда је љубав вера. Стручњаци треба да раде и са родитељима и са децом, како би се избегло насиље и лажно наметање", закључује Стојановић. 

Црква и верници обележавају трећи дан Божића. Најрадоснији хришћански празник и ове године многи Срби су свуда где их има славили уз употребу пиротехничких средстава, али и пуцањем из ватреног оружја.

Тако се славило и у 19. веку од када и датира забрана власти у Београду за пуцање о Божићу, која никада није заживела. Од Београда до Чикага пуцају и данас, убеђени да је то део традиције и стари српски обичај. 

Повезане вести

Вести