СРЕДА, 17. 6. 2020 - 15:37

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Митрополит Амфилохије: Хапшењем свештеника желе да застраше вернике

Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, на платоу Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, обратио се јавности и одговарао је на питања новинара поводом дешавања након литија одржаних 14. јуна 2020. године, преноси Митрополија црногорско-приморска

Митрополија црногорско-приморска

„Запањени смо са овим што се догодило са тројицом наших свештеника из Улциња, Даниловграда и одавде из Саборног Храма Христовог Васкрсења“, рекао је Митрополит Амфилохије, додајући да ово што се дешава нема везе ни са правом ни са правдом.

Како је казао кристално је јасно да се ово ради из политичких разлога и поновио: „Ако неког треба да процесуирају онда је то Митрополит црногорско-приморски.“ Митрополит је такође најавио да ће у недељу 21. јуна литије бити одржане у свим градовима, а да ће он лично потписати пријаву за литију у Подгорици.

„Са наше стране литија ће бити у границама у којима је то предвиђено,  по одлукама НКТ-а, међутим, ми нисмо полиција, Црква није полицијска организација“, рекао је Митрополит поновивши да су литије црквени, а не политички чин. „Нека повуку безакони закон и онда ће питање бити решено“, казао је Владика Амфилохије нагласивши да све док они инсистирају на том безакоњу, да слободни народ не може да се заустави. Митрополит је поставио питање да ако у Црној Гори нема заражених, ради чега се спроводе ове мере и од чега се штити народ.

На питање новинара да ли ово доживљава као притисак лично на њега, одговорио је: „Ја тај притисак осећам још од ’53.“ и додао да су хтели у Србији да га затворе због беседе на сахрани оца Јустина Ћелијског, те да је претње добијао и писано од ондашње власти против њега и док је био епископ у Банату.

„Рачунао сам да је то завршено са оним системом који је прогонио свештенике и који је убио Митрополита Јоаникија Липовца и преко 120 свештеника, који је судио Митрополиту Арсенију Брадваревићу“, рекао је Митрополит.

„Ово овде сад што се догађа, теже ми је од свега тога што се догађало читавог мог живота, а сада имам 82 године, тако да, што се мене тиче, ја сам спреман да заштитим овај народ, да заштитим ову Црну Гору, истинску, са којом се не може манипулисати“. Додао је да се овде штити образ Црне Горе од групе људе која је на власти и који су себе поистоветили са државом Црном Гором. „ Ја себе не поистовећујем са Црквом или са митрополијом, ја сам ту Митрополит, а они себе поистовећују са државом“, такође је додао.

На питање новинара, одговорио је да је привођење и задржавање свештеника, застрашивање народа, као што су радили ’45. и редом. „Хоће да застраше и на страху да граде будућност Црне Горе, а то је злочиначки однос према народу“, рекао је Владика Амфилохије и додао да је све што се заснива на страху – злочин и да ће време да покаже.

„Народ се више не плаши, а Црква се никад није ни плашила“, закључио је Митрополит Амфилохије и поновио још једном да је ово што власт ради несхватљиво сваком здраворазумском човеку.

Повезане вести

Вести