ПОНЕДЕЉАК, 3. 2. 2020 - 13:53

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Највећи скуп који памти Подгорица

Шездесет хиљада верника испред подгоричког Саборног храма поручило: Не дамо светиње! У Црној Гори је само једна Црква – Српска Православна Црква!

Митрополија црногорско-приморска

Око шездесет хиљада православних верника сабрало се 2. фебруара 2020. године око Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици на молебан и литију улицама главног града у знак молитвеног отпора безакоњу које богоборни властодршци врше над Српском Православном Црквом у Црној Гори.

У тренутку кад је чело литије било на „Миленијуму“, њен крај је био на мосту Блажа Јовановића. На највећи скуп који памти Подгорица претходно су у литијама од десетина километара стигли припадници брдских племена: Бјелопавлића, Пипера, Куча, Братоножића, Васојевића, Морачана и Ровчана, као и из староцрногорске Катунске нахије.

Литија је након молебана Пресветој Богородици предвођена свештенством и монаштвом, на чијем челу је био протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, прошла од храма Булеваром Светог Петра Цетињског, кроз центар града – улицом Слободе и назад ка храму преко моста „Миленијум“.

Протојереј Предраг Шћепановић честитао је, уз овације сабраног народа Новаку Ђоковићу победу на турниру Аустралијан опен у Мелбурну и подсетио да је Ђоковић ктитор цркве у Јасеновом пољу код Никшића, која је такође угрожена новим законом.

Поздравио је и селектора црногорске ватерполо репрезентације Предрага Гојковића, који је тог дана био у Цетињском манастиру код митрополита Амфилохија, као и кошаркаша Николу Миротића, који се верном народу обратио преко видео-бима. „Дивим се вашој вери, љубави и упорности. На свакој литији моје је срце са свима вама. Не дамо светиње!“, поручио је г. Миротић.

Прота Момчило Кривокапић, који 51 годину служи као свештеник у Котору, рекао је да се црногорска власт преиграла и да у Црној Гори нема никакве друге Православне Цркве до Српске Православне Цркве. Рекао је да су грађани збунили оне који мисле да су Цркву искоренили и да ће правити неку своју цркву. „Прије неки дан ми је предсједник рекао да сам луд, мало се заиграо предсједник“, казао је прота Кривокапић. „Закон који су они мученици донијели по команди они не могу да одбране, јер је он мимо сваког закона. Нека повуку тај закон, јер ако он не повуче закон, закон ће повући њега, како пише у једном афоризму“, казао је Прота. Казао је да смо пре неколико дана имали прилику да гледамо презнојавање председника Мила Ђукановића.

„Најопасније што је Мило рекао, јесте да ми рушимо државу, а ми бранимо душу Црне Горе. Ово што се сада дешава може само да објасни Јеванђеље. Са здравога коријена, који је посадио у српском народу Свети Сава, само је у датом тренутку, када је изазван овим безбожничким законом, када је неко кренуо да нам узме душу, да нам узме све, само је, из тог коријена кренула младост. И ово што ви доживљавате сада, ово што ви радите, то је зов Светог Саве, светих српских просветитеља, учитеља, Светог Василија Острошког – то је оно што носимо сви у души“, казао је он и поручио да „нема тог мајчиног сина који ће окупити оволики народ“.

„Нико нам не може ништа. Док не повуку овај закон нећемо се маћи са улица. Сваки дан ће нас бити све више. Преговора може бити тек кад се закон повуче“, поручио је прота Момчило Кривокапић.

Повезане вести

Вести