НЕДЕЉА, 14. 1. 2024 - 11:23

Извор: ТВ Храм

Обрезање Господње литургијски прослављено у Саборној цркви у Београду - Патријарх Порфирије: Закони и пророци без Христа били би само празна књига (ФОТО/ВИДЕО)

"Закони и пророци без Христа били би само празна књига, празна илузија. Била би то само једна идеологија у мноштву других иделологија кроз коју је човек свакако исказивао и исказује своју глад и жеђ управо за Богом", рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 14. јануара 2024. године.

ТВ Храм

На празник Обрезања Господњег и Светог Василија великог 14. јануара 2024. године, свету aрхијерејску Литургију у Саборној цркви у Београду служио је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уз саслужење Преосвећене господе епископа хвостанског Алексеја и јегарског Нектарија, свештенства, монаштва и у моливеном присуству бројног вреног народа.

У својој поучној беседи Његова Светост је истакао да је Господ наш Христос, син Божиј, логос испунио  сва очекивања људска.

"Испунио је најдубљу потребу и највећу глад нас људи а то је потреба да живимо вечно. Глад за Царством Божијим, учинио је то тако што је постао један од нас и поставши један од нас он је испунио сваку врсту забране и правила кроз која треба да прође човек да би чувао у себи, у потребној чежњи глад за Богом. Испунио је све оно што је предвиђао Старозаветни закон и све оно што су проповедали пророци и зато и каже да није дошао да укине законе и пророке него да им да пуноћу и смисао. Закони и пророци без Христа били би само празна књига, празна илузија. Била би то само једна идеологија у мноштву других иделологија кроз коју је човек свакако исказивао и исказује своју глад и жеђ управо за Богом.

И зато испуњујући све оно што је било предвиђено за сваког човека Господ је испунио и оно чега се сећамо данас Литургијски. Као што је био обичај у Старом Завет предвиђеног за све припаднике изабраног народа, да се свако дете обрезује и Господ се подвргава и том закону, потврђујући и показујући оно што су многи кривоверни мењали у учењу Цркве а то је да Господ никад није у пуном смислу те речи реално постао човек иако је постао и Бог. Испуњавајући обрезање као акт и чин очишћења који се практиковао у Старом Завету показује да је један од нас, показује да је у пуном и правом смислу те речи и он, иако и Бог, истовремено и човек", поучио је Патријарх српски г. Порфирије.

Свету Литургију у Саборној цркви  улепшало је појање Првог београдског певачког друштва, које данас прославља своју славу и обележава јубилеј 171. година постојања и рада.  Тим поводом вечерас ће одржати и концерт са почетком у 18. часова у Коларчевој задужбини.

Патријарх српски Порфирије је поводом славе Првог београдског певачког друштва освештао славске дарове и преломио славски колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести