НЕДЕЉА, 19. 12. 2021 - 22:00

Извор: Епархијa бачкa

Празник светог оца Николаја Мирликијског Чудотворца

Са интернет странице Епархије бачке, доносимо празнични прилог о празнику светог оца Николаја Мирликијског Чудотворца.

Епархија бачка

У недељу, 6/19. децембра 2021. године, наша света Црква молитвено прославља празник Светога Николаја Мирликијског Чудотворца. Беседећи на Никољдан, преподобни Јустин Ћелијски је навео:

"Ево богаташа који никада не осиромашује. Ево богаташа који из дана у дан све је богатији и богатији. То је свети отац наш Николај Чудотворац. Ваистину човек који се обогатио јединим богатством и у овом свету и у оном свету: богатством које се гњили, не распада се… Богат Богом. Да, ми данас прослављамо дивног Светитеља Божјег, богатог и пребогатог богаташа, а то значи богат вечном Божанском Истином, вечном Божанском Правдом, вечном Божанском Љубављу, вечним Божанском Животом… Десило се са њим оно што се дешава са сваким хришћанином… Само он је показао много у срцу љубави према Богу и постао богаташ који је све богатији и богатији… Богат Богом. Тако бива, речено је у Светом Еванђељу, са сваким који се богати у Бога, а не тече благо на земљи.

Свети отац Николај ево 16 векова непрекидно расте божанско богатство. Непрекидно даје божанске силе, чудеса чини! Милосрдан је: тужне теши, болесне исцељује, свима притиче у помоћ. Заиста, нема милостивијег и милосрднијег и жалостивијег од светог оца Николаја. Коме он није помогао када му је завапио? Откуда њему то, откуда њему та сила? Отуда што је испунио Еванђеље у животу… Он је непрекидно Бога усељавао у себе и он непрекидно пише Еванђеље Господа Христа. Постао је и остао неисказан чудотворац. Али, он је најпре учинио једно чудо: чудо са собом. Он је ради Господа Христа оставио све земаљско. Био је је врло богат… Пошао и служио Господу Христу свом душом, свим срцем. Био је монах и свештеник и Епископ. Служио је свима у име Господа Христа, и исцељивао. И служио као анђео у телу. И испунио себе Божанским силама, исцелитељским силама, које исцељују од сваког недуга и бољке".

У тонском-запису можете послушати беседу Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, изговорену у Саборном храму на празник Светога Николаја Мирликијског, 19. децембра 2018. године. 

* * * 

Празник Светога оца Николаја од најранијих времена свечано је прослављан, док химнографија у његову част представља неисцрпну ризницу. Литијске стихире дело су цара Лава Мудрог, док је састављач канона свети Теофан. Славу на хвалитним стихирама саставио је патријарх цариградски Герман. Посебно је занимљиво истаћи кондак светом Николају који је саставио свети Теодор Студит, а у коме овог угодника Божјег велича и прославља као најусрднијег помоћника свих хришћана. Други кондак светом Николају саставио је свети Роман. Угодник Божји Николај, на основу богате химнографије, са слободом се може назвати општим помоћником и верним заштитником васколиког рода хришћанскога.

Због великог значаја овог светилника и сведока делатно пројављене љубави Божје, у седмичном богослужбеном кругу сваки четвртак, поред Светих славних и свехвалних Апостола, посвећен је и њему. У годишњем богослужбеном кругу празнујемо два празника Светог оца Николаја: главни спомен 6/19. децембра и празник Преноса његових часних моштију из града Мире у Бари, 9/22. маја.

Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, сиромаштвом богатства: Оче, првосвештениче Николаје, моли Христа Бога, да спасе душе наше. (тропар)

Показао се јеси у граду Миру као вршилац свете службе, светитељу Николаје, јер испунивши Христово Јеванђеље, положио си душу своју за народ свој и спасао невине од смрти. Због тога си се посветио као велики познавалац тајни Божје благодати. (кондак)

ПРАЗНИЧНУ ЕМИСИЈУ ПОСЛУШАЈТЕ НА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИ ЕПАРХИЈЕ БАЧКЕ, А У РУБРИЦИ "БОГОСЛУЖБЕНЕ ОСОБЕНОСТИ ВЕЛИКИХ ПРАЗНИКА" 

Повезане вести

Вести