СРЕДА, 6. 12. 2023 - 21:24

Извор: ТВ Храм

Изложба иконичних слика "Агонија Васкрсења" монахиње Марије отворена у Цириху (ФОТО)

Српски институт је у Цириху свечано отворио изложбу иконичних слика монахиње Марије на тему: „Агонија Васкрсења“.

ТВ Храм

У храму Успења Пресвете Богородице у Цириху је на празник Ваведења Господњег у понедељак, 4. децембра 2023., свечано отворена изложба иконичних слика монахиње Марије (Антић) из манастира Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, у Епархији пакрачко-славонској.

Благословом Његовог Преосвештнства Епископа аустријско-швајцарског Андреја, који је почасни председник Српског института у Швајцарској, Институт је у сарадњи са црквеном општином Цирих, храмова Свете Тројице и Успења Пресвете Богородице, Друштвом Просвјета Швајцарске и Српским културним савезом Швајцарске реализовао ову изложбу.

Преосвећени епископи аустријско-швајцарски Андреј и пакрачко-славонски Јован, поздравили су све присутне усменим благословом и пожелели богоугодни рад свих учесника програма. По њиховом благослову  присутним гостима се обратила игуманија манастира Јасеновац, мати Серафима и упознала их са историјом страдалног места Јасеновац као и са надахнућима која су пратила настанак слика монахиње Марије.

На специфичан начин, који одражава њен врхунски уметнички таленат, она осликава агонију и чедну радост васкрсења Новомученика јасеновачких, као и свакодневницу манастирског живота. Спајају се иконописачке традиције са нежном љубављу једне смерне монахиње која сагледава лепоту вечности у страдању јасеновачких Новомученика. Њихова агонија страдања и живот данашњег сестринства манастира у Јасеновцу брише границе између Неба и Земље.

Премијерно је изведена композиција Дјечја свита Рикарда Шварца, композитора који је ово дело написао за своју тадашњу 12-годишњу ученицу, касније чувену пијанисткињу и професорку на београдском Факултету музичке уметности Веру Вељков – Медаковић, супруге академика др Дејана Медаковића . Шварц је страдао 1941. у Јасеновцу. Млади и угледни пијаниста Иван Башић, асистент проф. Константина Шербакова на Универзитету уметности у Цириху и сарадник Српског института у Швајцарској, маестрално је извео ову композицију. 

Етногрупа хора ”Богородичин” Успенског храма, који су такође сарадници Српског института у одељењу Уметности, улепшала је овај свечани програм певањем Тропара Јасеновачким Новомученицима и још неколико изворних песама из разних крајева наше отаџбине. Такође се обратио песник Милан Радивојевић и својим стиховима описао поруку иконичних слика монахиње Марије.

Изложба до сада је била одржана широм Србије као и у више држава на Балкану, у Русији, Словачкој и Аустралији. По први пут се приказује у Швајцарској уз двојезична тумачења (српски и немачки). Биће приказана до 13. јануара 2024 у храму Успења Пресвете Богородице, а потом ће бити пребачена у циришки храм Свете Тројице од 14. јануара до краја фебруара 2024.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести