ПЕТАК, 7. 10. 2022 - 13:52

Извор: ТВ Храм

Филм „Где си, Адаме“ премијерно приказан у Београду (ФОТО)

Премијера филма „Где си, Адаме“ Александра Запорошенка и Александра Плиске, одржана је 6. октобра у препуној беоргадској МТС Дворани.

ТВ Храм

Пре приказивања филма српској публици срдачно се обратио протођакон Александар Плиска, идејни творац и продуцент филма, који је током свих година претходне деценије проводио по једно годишње доба у манастиру Дохиjар, живећи и радећи са монасима, где се и родила идеја да настане докуменатарни филм. Протођакон Александар је посебно истакао задовољство јер се филм приказује у Србији са благословом Патријарха српског, а оно што је био циљ филма, јесте да се сачува тишина: ,,Због тога нећете у филму приметити ни мисли, речи, аутора и продуцента филма. Тамо нема нашег погледа на свет. Ми смо сачували тишину, да би свако од вас имао лични доживљај са херојем овога филма, да свако од вас ослушне ритам свога срца и у том ритму откуцаја свога срца сагледа лепоту другог човека“ казао је аутор филма.  

Уз бројне препреке, снимање је трајало четири године, са више од десет експедиција снимања, а оно што посебно карактерише филм јесу монашке сцене које се не глуме, јер је то историја живота како је снимила камера тј. документарни запис.  Филм уводи гледаоца унутар високих зидина древног светогорског манастира Дохијар, у коме је повучени подвижнички живот исклесао непоновљиве карактере, а монашку заједницу претворио у ризницу „свакодневних светитеља“.  

Централна фигура у филму је старешина манастира, игуман Григорије, коме ниједан дан у монаштву није протекао без суза. Његово вишедеценијско искуство у духовном руковођењу братијом изнедрило је дубинско разумевање рањене људске душе и њеног стремљења да се врати у стање својствено Адамовој људској природи пре пада, да се врати у Очев загрљај. 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести