ЧЕТВРТАК, 26. 5. 2022 - 10:57

Извор: ТВ Храм

Разговор о зборнику „Ермил и Стратоник: Свети ранохришћански мученици београдски“ (ФОТО)

У среду 25. маја 2022. године у малој сали Коларчеве задужбине јавности је представљен зборник „Ермил и Стратоник: Свети ранохришћански мученици београдски“, издање Балканолошког института Српске академије наука и уметности.

ТВ Храм

О књизи су говорили проф. др Драган Војводић дописни члан САНУ (рецензент књиге), др Даница Поповић научна саветница Балканолошког института (писац предговора зборника) и др Дубравка Прерадовић научна сарадница Балканолошког института (уредница издања и један од аутора Зборника).

Свети Ермил и Стратоник убрајају се у ред најстаријих по имену познатих хришћанских страдалника у римском граду Сингидунуму. Страдали су у време цара Лицинија, по свему судећи 315. године. Према тексту житија Ермил је био ђакон у Сингидунуму и због вере је утамничен, а чувар затвора је био војник Стратоник који се као хришћанин придружио у страдању свом пријатељу Ермилу. Обојица су потом заједно претрпели велика мучења, али су остали чврсти и непоколебиви у својој вери. Затворени су заједно у ковчег и живи бачени у реку Дунав. После три дана вода је избацила њихова тела на десну обалу Дунава, на 18 стадија низводно од Сингидунума. Хришћани су нашли њихова тела и свечано сахранили.

Српска Православна Црква спомен  на ову двојицу мученика обележава 26. јануара, а њихов спомен врши се и 14. јуна.  Ермил и Стратоник слава су Музеја града Београда и параклиса Храма Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести