СРЕДА, 26. 1. 2022 - 22:08

Извор: Mитрополија црногорско-приморска

Митрополит Јоаникије: Свети Сава је поставио темељ и стандард у свим областима нашег народног живота

Као што сунце иде са истока ка западу, обасјавајући просторе својом свјетлошћу, тако је и Свети Сава донио свјетлост Јеванђеља Божијега и њиме загријао душе вјерних свога народа, рекао је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије вечерас на централној светосавској академији у Митрополији црногорско-приморској која је одржана у крипти саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Митрополија црногорско-приморска

 

“Ми смо и прије Светога Саве били хришћани, али нисмо били тако утврђени у вјери. Још је било храмања и клецања, враћања на паганствио и лутања. Иако смо имали великих и владара и личности прије Светога Саве, многи од нас некако доживљавају историју нашег рода да она почиње од Светог Саве.  То није, заправо, тако, она почиње много раније, али није случајан ни тај доживљај. Јер, тек смо се у његово вријеме, његовом заслугом, сабрали око њега, заправо око Христа и истински примили свету православну вјеру”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да од Светог Саве, као народ почињемо да напредујемо у сваком погледу.

“Он је као човјек продуховљен, освећен, облагодаћен, охристовљен, човјек који је смјестио Господа Христа у своје срце, обасјан Његовим Божанским умом и мудрошћу, а препун знања и духовне финоће поставио највећи стандард живота и стварања у нашем народу”, рекао је Владика Јоаникије.

Подсјетио је да се Свети Сава, који је у младости напустио своје отачаство и упокојио ван свога отачаства.

“Тиме је посвједочио да је надрастао сва ограничења свијета овоземаљског”, казао је он.

Нагласио је да поред свих Светитељевих заслуга ми најчешће истичемо оснивање помјесне Цркве и њених епископија.

“Ова наша Митрополија црногорско-приморска, коју је Свети Сава основао као Зетску епископију са сједиштем у манастиру Светих арханђела на Превлаци, живи својим пуним животом преко осам вјекова. И не само да живи и постоји, него и ствара, обогаћује и оплемењује наш народ. Колико је светиња подигнуто, колико се светих Божјих људи изњедрило са подручја ове митрополије, колико је светитеља нашло свој вјечни покој у светињама ове митрополије, која је љепота по нашим црквама и манастирима од икона, фресака, од рукописних и штампаних књига… Које богатство нашег културног наслеђа које је ослоњено на дјело Светога Саве”, подсјетио је Митрополит Јоаникије.

Истакао је да нема области људскога живота и стваралаштва гдје Свети Сава није поставио темељ и стандард.

“И због тога имамо огромну одговорност да сачувамо то богато наслеђе.”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је казао да они који се противе увођењу вјеронауке у школе говоре како не може догма да замијени науку и критичко мишљење.

“Заправо они се држе догме и тих принципа. Зар марксизам и лењинизам није био њихова догма и зар се и сада они не држе тих принципа до дана данашњега. Никако да се ослободе заробљености том лажном догмом. Ово морамо да напоменемо јер имамо огромну обавезу да слиједимо пут Светога Саве, да чувамо богато духовно и културно наслеђе и памћење које баштинимо и да га унапређујемо. А како ћемо га чувати, унапређивати и сачувати, ако га не разумијемо”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је рекао да на оваквим сабрањима осјећамо колико је наш народ примио дух Светога Саве.

“То може видјети и свако споља, нека само мало погледа шта ми имамо, које светиње чувамо, какву писменост имамо, какви су нам обичаји и топоними у Црној Гори. Црна Гора је сва ознаменована именом Светога Саве, уздуж и попријеко, у облику крста, од манастира Савине до Савиног бора, Савиног ока и Савиног кука… И многим другим знамењима, а посебно црквама и манастирима”, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је рекао да су у наше Вријеме Свети Владика Николај и светопочивши Митрополит Амфилохије прави следбеници Светог Саве.

У умјетничком дијелу програма учествовали су: протојереј Никола Пејовић, Хор “Свети апостол и јеванђелист Марко”, Хор “Свети Козма Етолски”, гудачки квартет “The Lords of the strings”школа вјеронауке подгоричког саборног храма, АНИП “Ђурђевданско коло” и гуслар Ранко Бојић.

Светосавској академији је претходила вечерња служба коју је служио Митрополит Јоаникије, уз саслужење подгоричког свештенства.

Митрополија црногорско-приморска
Митрополија црногорско-приморска

Повезане вести

Вести