УТОРАК, 15. 6. 2021 - 15:33

Извор: Радио Слово љубве

Обележен Дан библиотеке САНУ

У уторак, 15. јуна 2021. године, у Свечаној сали Српске академије наука и уметности у Београду обележено је 180 година рада библиотеке САНУ и 30 година Трибине и приказ књига: "Библиотека Српске академије наука и уметности" и "Трибина Библиотеке САНУ".

Радио Слово љубве

Свечаност је отворио академик Љубомир Максимовић, потпредседник САНУ, а на трибини су говорили: Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка културе и информисања, управник библиотеке академик Миро Вуксановић и мр Сања Степановић Тодоровић, виши библиотекар. Програм је водила Андреа Обрадовић, уредник Културног дневника РТС.

Библиотека САНУ највећа је српска научна библиотека. Настала је у друштву Српске словесности, основаном 7. новембра 1841. године, уредбом кнеза Михајла Обреновића. Прокламоване циљеве друштво је могло да оствари само уз подизање сопствене библиотеке, где је већ кнежевом уредбом у члану 15. било предвиђено да оно добије просторије и персонал за канцеларију, архиву и библиотеку. 

За дан библиотеке проглашен је 14. јун, када је 1842. године Димитрије Тирол, један од првих осам именованих чланова друштва Српске словесности, поклонио 14 књига, а истовремено је именован и први библиотекар Константин Богдановић.

Повезане вести

Вести