СРЕДА, 2. 6. 2021 - 09:46

Извор: СПЦ

САНУ: Заштита, очување и афирмација српског културног наслеђа на Косову и Метохији

Дводневни научни скуп „Заштита, очување и афирмација српског културног наслеђа на Косову и Метохији“ отворен је 1. јуна 2021. године, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ. У име Његове Светости Патријарха српског Порфирија, отварању скупа присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Стефан.

Принтскрин/САНУ

 

Учешће у скупу потврдило је 37 еминентних стручњака из области херитологије, заштите споменичког наслеђа, историјских наука, етнологије, лингвистике и правних наука. Планирано је да до краја 2021. године буде издат зборник радова произашлих из реферата саопштених на научном скупу.

Скуп је посвећен утврђивању и анализирању садашњег стања српског културног наслеђа у јужној српској покрајини, како материјалног тако и нематеријалног, сагледавању дугорочних претњи његовом опстанку, облика његовог угрожавања, оспоравања и кривотворења његовог националног идентитета и утврђивању неопходних научних и стручних услова (инфраструктурни, организациони, технички и кадровски) за његово проучавање, документовање, презентацију, афирмацију и очување.

Повезане вести

Вести