СРЕДА, 10. 3. 2021 - 15:41

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Сто педесет година од оснивања Призренскe богословијe

Поводом 150 година од оснивања и почетка рада Призренске богословије, најважнијег догађаја у српској духовној, просветној и културној историји Старе Србије, Пошта Србије је данас, 10. марта 2021. године, пустила у оптицај марке номиналне вредности 27 динара и коверте првог дана (ФДЦ) и жиг у укупно 25.000 примерака, известила је Политика, а пренела Митрополија црногорско-приморска.

Митрополија црногорско-приморска

Подсећамо, прва српска институција у Османском царству, основана након укидања Пећке патријаршије (1766.), убрзо је постала средиште просветног и црквеног живота, а њени ђаци, потоњи учитељи и свештеници, кренуће у велику мисију обнове просвете и цркве. Нове снаге неговале су племенити карактер српског народа, чувајући древно црквено и културно наслеђе. Велики значај у оснивању и раду Призренске богословије имали су власник и ктитор школе Симеон Сима Андрејевић Игуманов, митрополит Михаило, кнежевски намесник Јован Ристић и руски конзул Иван Степанович Јастребов.

У стопедесетогодишњем раду ове школе непроцењиви допринос дали су многобројни часни ректори и професори. Призренска богословија подарила је српском роду тројицу патријараха (Варнаву, Гаврила и Иринеја), велики број епископа и клирика, просветних и националних делатника, књижевника и научника, како у отаџбини тако и широм васељене.

Повезане вести

Вести