СРЕДА, 18. 11. 2020 - 15:50

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Изложба фотографија „Омаж – Амфилохије Радовић, личност и дело – Васкрс светиња“ од 18. новембра у КЦНС

У Културном центру Новог Сада данас 18. новембра, биће отворена изложба фотографија Зорана Јовановића Мачка – RawСветлопис, фоторепортера „Вечерњих новости“, човека који је неуморно оком фотоапарата бележио васкрс црногорских светиња у последње три деценије.

Митрополија црногорско-приморска
Tekst potpisa

Биће то својеврсни омаж блаженопочившем Митрополиту Амфилохију Радовићу, чијом је вером и заслугом подигнуто из пепела 700 храмова у Црној Гори.

Уз неке од фотографија „Васкрс светиња“ дајемо и пригодно слово о Амфилохију Гојка Раичевића, главног уредника портала Ин4С и Националне телевизије и подсећање Предрага Савића, познатог адвоката и писца, који је заједно са Зораном Јовановић, био сведок обнове храмова.

"Испунићемо Ђедов завјет!

Је ли мртав неко за ким је остала чврста вјера, живо српство, слободна Црна Гора, крст који је лако понијети и распеће с којег  пјевају распети?

Није, дабоме да није, наш Ђед је данас живљи него што је за земнога живота био, јер што су тада биле његове стопе – данас и довијека је српски траг вјечности! Што је био његов глас, данас и довијека је заклетва сваког од нас! Што је био његов поглед, данас и довијека су видици васцијелог српства, поноситог и небеског, јер да се нигдје на земљи не зачује глас Србинов – небеса ће гласно грмјети њиме!

Но, оно што нам је за владиком остало као завјет, као причешће сваког живог, умрлог и још нерођеног Србина, јесте обавеза да обновимо ловћенску светињу, Његошеву капелу – да зацијелимо Ђедову живу рану, рану Црне Горе и Србије! Није то Митрополит желио у инат, није то у пркос овима што се заклињу Мештровићевим маузолејем, свакако није некаква освета побједника, како душмани веле – већ кључаоница вјекова прошлих за вјекове будуће.

Наша је обавеза и испунићемо је, не Ђеду, већ прађедовима и праунуцима, јер капела ловћенска није била тек гроб Његошев него грудобран и громобрам васцијеле Црне Горе и распетога српства! Ђед је свој мир одавно и заслужио и нашао, нама је оставио да ми нас заслужимо, а како другачије до обновом капеле на Ловћену – гробнице Његошеве и колијевке наше! " - Гојко Раићевић

Повезане вести

Вести