УТОРАК, 5. 12. 2023 - 12:05

Извор: Просвјета Беч

Просвјетин хуманитарни концет у Бечу, октет Либеро одушевио публику

Бечка Просвјета је 30. Новембра у бечком Храму Рођења Пресвете Богородице организовала Концерт српске традиционалне и духовне музике. Гости и главни извођачи су били Вокална група Либеро из Лесковца, који су одржали изузетно запажен целовечерњи наступ. Са њима су певали и клинци из Малог хора Просвјете, који традиционално наступају на многим музичким догађајима у Бечу и шире.

Просвјета Беч

Ово посебно музичко вече било је посвећено српској музичкој баштини, на најбољи могући начин.  Концерт је био хуманитаран и прилози су били намењени најмлађима - деци српских допунских школа у Аустрији, које је Просвјета основала још 2012/13. године.

Бројна публика је испунила простор цркве, акустика је била одлична, а надахнути музичари су низали песму за песмом, од којих је свака награђивана аплаузима и овацијама. Да истакнемо само извођење духовних Богородице дјево К.Манојловића и Мокрањчеву Тебе Бога хвалим, преко Бајићеве Српкиње, као и старих косовских и метохијских напева од којих су се истакли Жали Заре и Пећка кандила, па преко веселих јужњачких ритмова Нишке девојке , као и својеврсни музички пут кроз Србију кроз Сплет Српских песама.

Публику и музичаре је на почетку поздравио и благословио отац Петар Пантић, старешина храма, који је подсетио на деценијску сарадњу Просвјете и наше Цркве у Аустрији, као и службу коју ово друштво годинама чини нашем народу  и нашој цркви кроз одржавање српских допунских школа,  културних, образовних и духовних програма, али и активним учешћем у црквеном животу наших храмова у Аустрији.

Госте је поздравио и председник Просвјете Марко Сарић, а обратио се и иницијатор концерта, проф. Срђан Мијалковић: „Као оснивач и руководилац  српских допунских школа у Аустрији, подсећам присутне да је за одржавање и организацију наставе нашој деци потребна свака подршка коју та деца заслужују. Боримо се за њих, њихову будућност и за наш лепи језик који морамо чувати и неговати. Захвалан сам нашим црквама и свештенству јер су препознале значај тих школа и отвориле своја врата Просвјети и њеним ђацима, којих сада има преко хиљаду у преко тридесет школа на територији целе Аустрије. Радујем се и да су се моји земљаци из Лесковца, момци из сјајног октета Либеро одазвали нашем позиву, одржали овако успешан концерт и показали велико музичко знање и несумњив таленат.“

Вокална група Либеро из Лесковца коју води проф. Мирољуб Цветковић настала је 2010. године са мотивом очувања, неговања и унапређења вишегласног певања у „а capella“ мушком саставу. Репертоар је заснован на српској духовној и народној музичкој баштини, и допуњен истакнутим делима европске и светске музичке литературе. Вокална група Либеро је до сада одржала преко 200 јавних наступа и више од 30 целовечерњих концерата у Србији и иностранству. Од многобројних концерата издваја се концерт у Амбасади Републике Србије у Берлину и хуманитарни концерт у цркви Светог Саве у Берлину 2019.год. Ансамбл је учествовао на многобројним фестивалима и добио многе награде. Чланови октета су:  Мирољуб Цветковић, Никола Илић, Мирослав Стојковић, Василије Стаменковић, Милош Јанковић, Зоран Шћепановић, Александар Крстић и Ненад Митровић.

Просвјета Беч
Просвјета Беч
Просвјета Беч
Просвјета Беч

Повезане вести

Вести