НЕДЕЉА, 11. 6. 2023 - 15:14

Извор: ТВ Храм

Отворено 10. Спортско сабрање Православне спортске организације "Света Србија" (ФОТО/ВИДЕО)

Јубиларно десето Спортско сабрање Православне спортске организације "Света Србија" отворено је на спортским теренима Аде Циганлије у Београду.

ТВ Храм

Као и свако сабрање до сада, и ово 10. јубиларно је започето Светом Архијерејском литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епиксоп новобрдски Г. Иларион, викар Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија.

Епископ Иларион је истакао у својој беседи да је веома значјано да се деци пренесе Јевенђеље и то на један најлепши начин, да схвате да Јеванђеље благословена борба, благословено витештво
на које треба да се навикавају одмалена, да граде у себи спортски дух. Постоји она древна изрека " У здравом телу здрав дух" али постоји и благословена хришћанска изрека да здрав дух спасава и тело, тако да та спрега треба да се чува. Да би се неко бавио спортом, да би било како добро дело урадио, он треба своју вољу да покрене.

Да се вежба воља, опредељење за добро и свест о томе да ће ми бити боље ако то радим. Зато је спортски дух врло користан за Јеванђеље, врло је користан за црквени живот. Људи који се ваљано баве спортом они боље разумеју живот цркве као и они који имају друштво.

Након Свете Литургије, почео је културно – уметнички програм са преко 1000 учесника и бројни турнири у колективним и индивидуалним спортовима са преко 2000 такмичара. Пристигла деца дошла су из бројних градова Србије. Митрополија црногорско – приморска послала је око стотину фолклораша и спортиста. Из енклава јужно од Ибра стигло је око 200 најмлађих чланова организације „Света Србија“. Из других Савеза стигла су и удружења особа са инвалидитетом. Специјални гости дошли су из Грузије.

Посебна тема Сабрања била су деца са ахондроплазијом, чије се удружење представило са поруком „Хоћу да растем“.

”Спортско Сабрање Свете Србије”, као пројекат спортског, породичног, духовног, дружељубивог, културног, забавног, образовног и патриотског карактера, протканог љубављу и Јеванђељем, због његовог развоја, постигнутих резултата и доказаног позитивног утицаја на друштво, добио статус ”Манифестације од посебног значаја за Град Београд”.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести