НЕДЕЉА, 24. 7. 2022 - 14:13

Аутор: Горан Миловановић

Осамдесет година од покоља у храму у Садиловцу и Дјечијем Машвинском Колу

Пре 80 година у јулу 1942. године усташе су у Српској Православној цркви Рођења Пресвете Богородице у Садиловцу на Кордуну побили и запалили 582 српска цивила, жена, деце и стараца, из села Садиловац, Бугари и Липовача.

ТВ Храм

159 жртава су били млађи од 13 година, међу њима и 24 новорођенчета.

У овој усташки офанзиви десио се злочин који никада није забележен у аналима ратовања, то је мртво дечије машвинско коло. Мртво дечије машвинско коло је назив за моструозни злочин који су починили усташке јединице средином јула 1942. године у шуми Машвина код Раковице на Кордуну. На најстрашнији начин убијено је најмање 20 девојчица и дечака положено на леђа и стављено у круг као да се се држе за ручице.

У недељу 24. јула 2022. године у храму Светих Кирила и Методија у Бусијама, служен је парастос невино пострадалим, а затим су положени су венци на споменику.

У наставку је у парохијском храму Светих Кирила и Методија одржана комеморација поводом страдања Срба у овом крају.  Излагачи су говорили о сећањима из детињства, које су слушали о страдању својих предака, али и резлутатима до којих су дошли истражујући бројна стратишта на Кордуну. Делове из сведочења преживелих читао је глумац Дејан Стојаковић.

Учесници скупа упутили су иницијативу да неке од улица у Београду добију назив по садиловачким и машвинским мученицима.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести