ЧЕТВРТАК, 3. 2. 2022 - 10:49

Извор: ТВ Храм

Прикључите се заједничкој борби против рака, дарујте крв

Светски дан борбе против рака се широм света обележава 4. фебруара. У нашој земљи годишње се у просеку открије око 36.000 нових случајева рака, док за годину дана од малигних болести умре више од 20.000 особа. Пацијентима оболелим од рака је крв потребна током хируршких интервенција, као и у току и након примене хемиотерапије.

Сваких 35 секунди једна особа на свету сазна да има неки хематолошки малигнитет. Више од  30% прикупљених јединица крви од добровољних давалаца примењује се у терапији  оболелих од малигних болести.

Институт за трансфузију крви Србије обележиће и ове године прву недељу фебруара позивом свим нашим здравим суграђанима да учествујући у акцијама добровољног давања крви дају свој допринос Светском дану борбе против рака.

Институт за трансфузију крви Србије ради сваког радног дана од 7 до 19 часова и суботом од 8 до 15 часова. План рада екипа можете видети на сајту www.nbti.org.rs.

Срећа је већа када се дели са другима, дајте крв!

Институт за трансфузију крви Србије обавештава јавност да тренутно располаже једнодневним резервама крви за збрињавање само витално угрожених пацијената.

Свакодневно велики број заражених суграђана вирусом Covid 19  доприноси отежаном начину рада у прикупљању крви и компонената крви, јер међу зараженима има и добровољних давалаца крви који након прележане короне морају сачекати извесни период да би поново дали крв, истакли су из овог Института.      

Позивали су суграђане свих крвних група уколико су здрави и имају од 18 до 65 година да добровољно дају крв у Институту за трансфузију крви Србије или на некој од акција на терену.

Списак локација где се може дати крв налази се на сајту: www.nbti.org.rs


 

Вести