СРЕДА, 14. 7. 2021 - 14:32

Извор: hilandar.org

Хиландар угостио племенитог ватрогасца Ђорђа Вукићевића

Манастир Хиландар, Град Солун и Ватрогасна служба Солуна угостили су и одали признање српском ватрогасцу Ђорђу Вукићевићу за његово племенито дело помоћи болесном детету Гаврилу Ђурђевићу.

hilandar.org

 

На празник Рођења Светог Јована Крститеља, Високопреподобни архимандрит Методије, игуман Хиландара, уприличио је посету Солуну и манастиру Хиландару племенитом  ватрогасцу, Ђорђу Вукићевићу, његовој породици и старешинама Драгану Миковићу, заменику команданта ватрогасно – спасилачке бригаде у Београду и Александру Крстићу, шефу одсека у Управи за ватрогасно – спасилачке јединице и цивилну заштиту сектора за ванредне ситуације МУП РС.

У организацију самог догађаја укључили су се челници Града Солуна који су приредили  свечани пријем ватрогасаца у амфитеатру градске скупштине. Велику помоћ и подршку у организацији пројекта дала је грчка добротворна организација „Теофилос“, која брине о вишедетним породицама и чији је председник архимандрит Методије.

Ватрогасци су током свог боравка у Солуну обишли град и његове  светиње: цркву Светог Димитрија и Светог Григорија Паламе и поклонили се њиховим  чудотворним моштима, као и цркву Свете  Софије. Видели су Белу  кулу, познату  солунску  тврђаву, Аристотелов трг и остале  знаменитости. Искористили су прилику да  посете изложбу у поставци  “Светогорског дома”, чији  је  директор  Анастасиос  Дурос, а члан УО игуман Методије. На изложби су у виш  различитих техника представљене иконе грчких новомученика који су пострадали за православну веру пре нешто више од стотину  година.

На свечаности која је била одржана 8. јула 2021. године у амфитеатру градске  скупштине, присуствовали су  заменик градоначелнка Солуна за социјалну политику, господин Харис Аидонопулос, директор  “Светогорског  дома”, господин Анастасиос Дурос, заменик начелника ватрогасне службе  Солуна, господин Теодор Космидис, администратор ватрогасне службе, господин Манолис Манцуридис и госпођа Викториа  Каранасиу, директор добротворне организације Теофилос. Добродошлицу присутнима је, у име канцеларије манастира Хиландара у  Солуну, упутила Евангелиа Пантиду, изражавајући радост што је један хумани гест српског ватрогасца Ђорђа Вукићевића окупио братски српски и грчки народ.

Господин Харис Аидонопулос упутио је срдачне поздраве ватрогасцу Ђорђу  Вукићевићу и његовим колегама, истичући да му реализација овог догађаја причињава изузетну радост.

“Наш град и манастир Хиландар негују дугогодишњу сарадњу. Добри односи између наша два народа су од изузетног значаја. Ми имамо исту православну веру и никада нисмо међусобно ратовали. То је доказ наших одличних и братских односа. Ми смо, као и ви, трпели отоманска освајања, немачку окупацију и на исти начин знамо шта значи солидарност. Награда младом ватрогасцу Ђорђу Вукићевићу је награда од свих нас, а сви ми смо имали један заједнички задатак, а то је да учинимо нешто корисно. Једно велико браво за манастир Хиландар који је покренуо цео овај догађај. Ту смо за дела, а не за говоре”, рекао је у свом обраћању господин  Аидонопулос.

Високопреподобни архимандрит Методије, игуман Хиландара се захвалио представницима Града Солуна, њиховој ватрогасној служби, као и ватрогасној служби Србије и свим учесницима који су присуствовали церемонији доделе награде  Ђорђу Вукићевићу. Том приликом, игуман Свете царске лавре Хиландара је рекао:

”Велика је радост бити сведок племенитих и човекољубивих дела која свима нама уливају наду да и у овим, смутним временима, постоји светло врлине и бриге о ближњем, и то у младом нараштају као будућности која долази.

Изванредан гест младог српског ватрогасца, Ђорђа Вукићевића, који је од једног тривијалног догађаја, када је капитен португалске фудбалске репрезентације Кристијано Роналдо бацио из озлојеђености своју капитенску траку на земљу, изнедрио подухват за спасавање живота малог детета Гаврила, свима нам је заблистао као светли пример љубави и победе живота. Препознавши у том делу пример за понос свим ватрогасцима али и искреним хришћанима, грчка ватрогасна служба у Солуну и братство Светог манастира Хиландара са Свете Горе, дошли су на идеју да заједнички угосте племенитог ватрогасца Ђорђа Вукићевића у Солуну и у Хиландару.

Радујемо се заједно са нашом грчком браћом и целим српским народом, што ћемо моћи заједнички да посведочимо ово дело милосрђа, у заједници љубави и нади да ћемо увек делатним примерима побеђивати зло, очајање и недостатак бриге о другима који су захватили нашу свакодневицу.

У име братства Светог манастира Хиландара, захваљујемо ватрогасној служби града Солуна и грчком народу на истанчаном слуху за подршку овом подухвату. Свеза која траје између наша два народа већ више од 8 векова, са Хиландаром као мостом који нас повезује, и сада, као и небројено пута у нашој заједничкој историји, добија још једно сведочанство.“

Уз жељу да Господ Бог молитвама Пресвете Богородице, Светог Саве и Симеона Мироточивог увек буде уз Ђорђа и његову породицу, као и све колеге ватрогасце – спасиоце, игуман Методије  је младом ватрогасцу поклонио икону Пресвете Богородице Тројеручице.

У свом кратком обраћању након примљене награде, Ђорђе Вукићевић се захвалио игуману Методију и братству манастира Хиландар, Граду Солуну и ватрогасној служби Солуна, као и ватрогасној служби Србије која је подржала његов долазак.

Заменик начелника ватрогасне јединице, господин Теодор Космидис није крио радост и понос што је његов српски колега једним хуманим гестом учинио да се прикупе новчана средства за лечење болесног детета.

“За нас у ватрогасној служби нема граница. Сарађивао сам са српским ватрогасцима 2012. током великог шумског пожара у непосредној близини Хиландара, када је ватрена стихија претила да угрози манастир. Направили смо обруч око ватре како бисмо је обуздали. Два дана смо се борили, давали све од себе, али је ватра била незаустављива, У тим најтежим тренуцима, игуман Методије је одлучио да са својом братијом служи молебан. Увече, након молитве, почела је да пада киша крупним капима и сам Господ Бог је спасао манастир”, казао је господин  Космидис.

Потом се обратио Ђорђу следећим речима:

”Драги Ђорђе, ти си млад и требало би да увек будеш поносан на свој позив. Ватрогасци су хероји. Нама твој гест није представљао изненађење, јер су ватрогасци анђели живота”.

Значком која се даје грчким ватрогасцима само у изузетним приликама, господин Космидис  наградио је хуманог српског ватрогасца. У оквиру самог догађаја,у петак 9. јула, Ђорђе је са старешинама посетио канцеларије ватрогасне службе Солуна, где су колеге обе земље кроз разговор разменили искуства и поклоне.

Један од најлепших тренутака за Ђорђа Вукићевића и његове пратиоце био је одлазак у Хиландар. Обилазак манастира, присуство Светој литургији, пажња коју им је игуман Методије са својим братством указао, био је догађај за памћење. У свом срцу су у Србију понели незаборавне успомене са жељом да опет дођу у Свету царску лавру, манастир Хиландар. Ђорђе и Драган  су први пут посетили манастир, док Александар једном годишње долази како би са монасима извео ватрогасну вежбу. Он је један од наших ватрогасаца који је пре девет година учествовао у сузбијању пожара око манастира. Од њега смо сазнали да Ђорђев гест није само хуман, већ и храбар, као и то да су све колеге, ватрогасци, поносни на њега. Њима то значи као да је неко из њихове породице то урадио, јер и живе као једна породица. Направио се цео круг који је почео од њиховог младог колеге, а завршио се посетом и наградом манастира Хиландар.

Драган Миковић такође се обрадовао награди и гестом грчких ватрогасаца и хиландарског манастира да кроз један овакав пријем повежу ватрогасце два народа. Поносан је на свог колегу чија је хумана идеја покренула читаву лавину догађаја, захваљујући којима су се у кратком року прикупила средства за лечење болесног детета и што је за тај догађај чуо цео свет.

Да подсетимо, све је почело од човекољубивог Ђорђевог геста када је капитен Португалије  Кристијано Роналдо, на утакмици против репрезентације Србије, бацио своју капитенску траку, негодујући на одлуку судије. Трака је пала испред младог ватрогасца који је подигао док му је кроз главу већ пролазила мисао да би могла отићи на аукцију, како би се добијена средства уплатила за лечење осмомесечног  Гаврила Ђурђевића који болује од спиналне мишићне атрофије тип 1. За лечење је било потребно преко два милиона евра, а новац је требало прикупити што хитније. У акцију су били укључени грађани Србије који су слањем СМС порука прикупили део средстава, али је то било недовољно. Имајући све то на уму,  Ђорђе је позвао своје претпостављене и предочио им своју замисао. Како Роналдо није тражио да му врате капитенску ознаку, млади ватрогасац је добио одобрење да је може задржати. Одмах је траку дао на аукцију, да би је у кратком временском року компанија Моцарт откупила за 7.500.010 динара. Захваљујући овом гесту пристигли су и потписани дресови Роналда, Месија, Ибрахимовића и многих других спортиста који су завршили на хуманитарним аукцијама. Углавном је компанија Моцарт побеђивала на овим племенитим лицитацијама и донирала новац за лечење Гаврила. Међутим, оно што је најбитније, новац за лечење болесног дечака је прикупљен. До закључења овог текста добили смо информацију да је дечак примио дозу лека и да га сада очекују терапије у виду рехабилитације.

Повезане вести

Вести