ЧЕТВРТАК, 1. 2. 2024 - 09:15

Извор: Епархија рашко-призренска

ХИТНО САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ

Поводом намере косовских институција да противно бројним међународним саветима и оштром противљењу српског народа на Косову и Метохији забрани коришћење динарске валуте и платног промета у динарима на простору КиМ, Епархија рашко-призренска подиже свој глас протеста у вези ове одлуке и апелује на међународне институције да зауставе Приштину у потпуном етничком чишћењу Косова и Метохије.

Епархија рашко-призренска

Одлука косовских институција о забрани динара дубоко ће се негативно одразити на не само српски народ на Косову и Метохији, већ и на друге мањинске заједнице које користе динар, и потпуно ће блокирати нормалан живот у српским срединама. Забрана динара вишеструко ће отежати исплате плата, пензија, социјалних примања, донација, стипендија, блокираће химанитарни рад од кога зависе посебно социјално најугроженији, онемогућиће нормално финансирање здравствених и школских институција на којима почива живот у срединама насељеним Србима, а и тешко ће се одразити на живот Српске Православне Цркве. Нажалост, косовске институције не само да су онемогућиле повратак нашег прогнаног народа у своје домове, већ активно подстичу даље исељавање Срба полицијском репресијом, селективном применом закона, насилном апропријацијом српске духовне и културне баштине, негирањем српског идентитета и права на живот. У оваквим околностима може се сасвим јасно рећи да је у току отворени процес етничког чишћења преосталих Срба на КиМ, који се спроводи институционалним и полицијским методама.

Уколико се и ова репресивна мера Приштине спроведе Косово ће практично постати етнички чиста албанска територија, иако са ње тренутно више одлази косовских Албанаца, не због етничке репресије већ због, катастрофалне економске ситуације, непостојања услова за нормалан живот младих људи, корупције и аутократских метода власти. Погоршавање већ постојеће кризе новим провокацијама неизбежно ће довести до даље ескалације међу-етничких односа и потпуно ће блокирати сваки даљи дијалог. Косовским Србима наметнута је улога таоца које Приштина свим методама третира као грађане другог реда и отворено непожељно становништво, вероватно у нади да ће Београд под таквим уценама направити политичке уступке.

Дубоко се бринемо да ова логика не само да неће довести до решавања проблема него ће их још више отежати за све и зато апелујемо на међународне представнике, с обзиром да нашу Цркву косовске институције већ потпуно игноришу и излажу отвореном прогону, да зауставе даљу ескалацију која може да угрози цео Балкан и самим тим Европу. Политика уцена, етничке репресије, селективне примене закона, полицијска метода принуде и застрашивања никада нигде није довела до стварања стабилног друштва, већ друштво које почива на таквим темељима бива економски и политички изоловано уз све интензивније негативне демографске трендове.

Наша Црква делила је са нашим верним народом све недаће кроз историју остајући и опстајући на својим вековним просторима, никада не одустајући од своје спремности да на Косову и Метохији живимо у миру и међусобном поштовању са свим људима који овде имају свој дом, без обзира на њихову веру и етничко порекло. Дубоко остајемо предани том еванђелском приступу, али истовремено подносећи бројне неправде које се спроводе против Српске Православне Цркве и нашег народа, на очиглед међународних представника са Запада, не можемо да ћутимо на институционалну репресију која све више узима маха и чији је циљ потпуни прогон српског народа са ових простора и брисање вишевековне историје Срба и Српске Православне Цркве на Косову и Метохији, где је наш народ дао велики историјски, културни и цивилизацијки допринос.

Повезане вести

Вести