ПОНЕДЕЉАК, 29. 1. 2024 - 14:58

Извор: Манастир Хиландар

Хиландар даровао простор за Српску допунску школу „Свети Сава“ у Солуну

У Солуну је 28. јануара 2024. освећена и свечано отворена Српска допунска школа „Свети Сава” у новим просторијама, при Канцеларији Манастира Хиландара у Солуну, коју ће похађати укупно 94 ученика.

Манастир Хиландар

Школа је свечано отворена у присуству министра без портфеља задуженог за дијаспору Ђорђа Милићевића, архимандрита Методија, игумана Манастира Хиландар, конзула Србије у Солуну Јасмине Милачић и управника Канцеларије Манастира Хиландар у Солуну протојереја-ставрофора Александра Павловића.

Врпцу су заједно пресекли игуман Методије и министар Милићевић. Откривена је табла на којој пише – Свети Манастир Хиландар са очинском љубављу дарује ову школу у славу и част Светом Сави. Игуман са својим братством у Солуну 27. 1. 2024.

Министар Милићевић је директорки школе Антонини Миљковић уручио донацију – лектире и букваре за све ученике. Он је, указавши на то да је важно сачувати наш идентитет и језик, рекао да је отварање ове школе, у организацији Генералног конзулата Србије у Солуну и манастира Хиландар, значајан корак у том смеру. Према његовим речима, не само што ће пружити нашој деци у Грчкој додатно образовање, ова школа ће бити и место где ће они неговати свој језик, културу и традицију, али и гајити патриотски дух. Министар је поручио да је омогућавање нашој деци да, где год да живе, уче свој матерњи језик наша заједничка обавеза. Он је напоменуо да је Кабинет министра, кроз сарадњу са Министарством просвете, чинио све да помогне у њиховом раду, и подсетио на то да је ђацима допунских школа широм Европе подељено више хиљада књига – ћириличких буквара и лектира.

Свети Сава, чије име носи ова школа, оставио је дубок и неизбрисив траг у нашој историји. Његова дела и мисао и данас нас инспиришу да негујемо љубав према знању, толеранцију, солидарност и дух заједништва, закључио је Милићевић.

Свечаност поводом отварања школе у новим просторијама и прославе Савиндана којаје организована под покровитељством Манастира Хиландара, Републике Србије и Републике Грчке настављена је у хотелу „Македонија Палас”.

На основу договора између Канцеларије манастира Хиландар у Солуну и Генералног конзулата Србије у Солуну, на предлог Манастира Хиландар, од школске 2023/24. године настава на српском језику одвија се у просторијама при тој канцеларији и у ту сврху просторије су реновиране и опремљене потребним намештајем и наставним средствима.  Ученици похађају наставу на српском језику, у три учионице. Поводом наставе на српском језику која је организована у Солуну, у школској 2023/24. години дошло до промене у коришћењу простора. У претходних 12 година, све до школске 2022/23. године, за наставу на српском језику користиле су се просторије у 34. Основној школи у Солуну, које су се уступале без новчане надокнаде. Наставу изводи хонорарна наставница Ана Џогановић.

Родитељи и запослени наводе да су услови за извођење наставе веома добри, а да се деца и наставница се осећају добродошло. Промена места за извођење наставе на српском језику заснована је на заједничким циљевима усмереним на очување српског идентитета, неговању веза са матицом и стварању заједништва између представништва Републике Србије, Манастира Хиландара и спрске заједнице у Грчкој.

На свечаности су наступили дечији хор Српске допунске школе „Свети Сава”, Културно уметничко друштво „Димитрије Котуровић” и Београдски мушки хор.

Република Србија је у претходне три године отворила 34 допунске школе српског језика широм света.

Покровитељство Хиландара и дар у виду неопходних просторија и опреме је део шире мисије и активности манастира у раду са децом и младима, која је започета летњим камповима, сарадњом са Земунском и Математичком гимназијом у Београду а биће проширена и кроз друге подухвате.

Манастир Хиландар
Манастир Хиландар
Манастир Хиландар
Манастир Хиландар
Манастир Хиландар
Манастир Хиландар

Повезане вести

Вести