ПЕТАК, 6. 10. 2023 - 13:59

Извор: ТВ Храм

Конференција поводом 30 година верске наставе у Републици Српској (ФОТО)

У организацији Катихетског одбора СПЦ, у великој сали Академијенаука и умјетности Републике Српске, 05. октобра 2023. године, одржана је Конференција поводом 30 година од повратка Православне веронауке у школски систем основног васпитања и образовања Републике Српске.

ТВ Храм

Конференцији су присуствовали Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански и председник Катихетског одбора Српске Православне Цркве г. Хризостом, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, изасланик Предсједника Републике Српске Марко Ромић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске Слађана Танасић, директор Републичког секретаријата за вјере Владе Републике Српске Драган Давидовић, директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске ПредрагСпасојевић, представници министарстава, републичких институција, факултета, те многи вероучитељи и вероучитељице.

Конференција је осим поздравних говора имала три сесије, двије панел дискусије са темама „Почеци и трајање Православне веронауке у васпитно-образовном систему у Републици Српској –изазови, проблеми, исходи и перспективе”и „Сведочанства и искуства вероучитеља –веронаука и вероучитељи”, док је једна сесија била са излагањима Митрополита дабробосанскоги председника КО СПЦ г. Хризостома, Драгана Давидовић, директора Републичког секретаријата за вјере Владе Републике Српске и бившег министравјера, тепротојереј-ставрофора проф. др Драгомира Санда.

На крају Конференције Катихетски одбор СПЦ je додиели опризнања заслужним институцијама и појединцима. Током Конференције је закључено да Православна веронаука кроз своје циљеве и исходе поставља очекивања у складу са могућностима, способностима и интересима ученика у остваривању њихове припреме за реални, свакодневни и светотајински, тј. црквени живот. Такође је закључено да Православна веронаука има свој историјски континуитет, да има своју друштвену потребу и да има позитивно расположење млађих генерација ка њој, али и да је Православна веронаука у Републици Српској после 30 година, заслужним и одговорним радом, једна од најорганизованијих православних верских настава у региону.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести