НЕДЕЉА, 25. 11. 2018 - 11:09

Извор: TASS

Митрополит Иларион (Алфејев): "Цариград жели да утврди надлежност у Украјини"

"Оснивањем нове аутокефалне цркве у Украјини, Цариградска патријаршија намерава да утврди надлежност у више од 20 манастира, храмова и других религијских поседа" - изјавио јe митрополит волоколамски Иларион Алфејев, председник Одељења Руске православне цркве за спољне црквене везе а пренела је агенција ТАСС.

ТВ Храм
Митополит волоколомски Иларион (Алфејев)

Припремањем такозване аутокефалне цркве, Цариградска патријаршија намерава да изрази своја права у томосу и поврати све ставропигије (статус по којем су православне установе одговорне директно Цариградској патријаршији) које је некада, историјски гледано, имала у Украјини", рекао је митрополит Иларион (Алфејев), преноси ТАСС

Према његовим речима, таквих религијских установа, манастира, храмова, различитих здања, било је много кроз историју. 

"Било је више од 20 објеката", рекао је Митрополит Иларион (Алфејев) и објаснио да би такав потез начинио аутокефалну цркву у Украјини зависном од Цариградског патријархата. 

Агенција ТАСС подсећа да је Цариградска патријаршија одлучила да настави са одлуком додељивања аутокефалости православној цркви у Украјини и тиме је опозвала одлуку из 1686. године по којој је Кијевска митрополија била под јурисдикцијом Московског патријархата. 

Реагујући на ову одлуку, 15. октобра је поглавар Руске православне цркве патријарх Кирил казао да није могуће да та црква настави сарадњу са Цариградском патријаршијом. 

Изворну вест прочитајте на сајту агенције ТАСС.

Повезане вести

Вести