ЧЕТВРТАК, 6. 7. 2023 - 16:54

Извор: ТВ ХРАМ

Сахрана Ђорђа Михаиловића на српском војничком гробљу Зејтилник у Солуну (ФОТО)

У четвртак, 06. јула 2023. године у Солуну, сахрањен је Ђорђе Михаиловић, чувар српског војничког гробља Зејтилник.

Епархија зворничко-тузланска

Говорећи над одром, Преосвећени Епископ јегарски Нектарије, изасланик Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија је рекао:

"Високопреосвећени владико Варнава, 
господине предсједниче Републике Српске,
господине министре, 
предстваници државе,
пречасни оци, браћо и сестре,
Прије свега желим да пренесем свима благослов и молитве нашега Оца и Архипастира, Свјатјејшег Патријарха српског Г. Порфирија, који ме је послао да над одром блаженоупокојеног брата нашега Ђорђа узнесем Богу молитве за упокојење и спасење његово. 
Свима вама који сте данас сабрани овдје: породици, поштоваоцима и ближњима преносим искрено саучешће нашега Патријарха.
“У вјечни спомен биће праведник” казује нам свети Цар Давид. Вјечни спомен јесте молитвено сјећање, благодарење, а изнад свега љубав. Управо вођени тим осјећањима вјечне благодарности, љубави и искренога поштовања данас смо се сабрали овде да испратимо човјека који је својом пожртвованошћу и добротом одужио дуг многих Срба према светим прецима. На Зејтинлику је можда чак и једини знао сваки гроб, свако име и презиме својих Срба које је зла судбина отјерала “Тамо далеко” да у борби оставе своје кости далеко од матице, али недалеко од наше друге матице изван државних граница, Светога Хиландара. Покојни Ђорђе је на Зејтинлику био воштаница упокојенима, а живима подсјетник да се не смију заборавити народни хероји. И данас, када је и њега Господ позвао у Земљу Живих да се придружи својим страдалницима у Небеској Србији, остаје нам дуг према њему. Да не заборавимо старину Ђорђа, да не заборавимо човјека који је симбол незаборава међу Србима, да не заборавимо Зејтинлик, већ да молитвама уливамо зејтин у кандило незаборава. Христос је васкрсао и разоружао смрт, васкрсао је да и ми васкрснемо, и смрт побједио како нам не би смрт била судија већ Живи Бог.
Нека Господ милостиви и човјекољубиви подари вјечни покој у Царству своме нашем незаборавном диву, чувару свете историје српске и да га настани у рају сладости у друштво светих из рода нашега.
Наша Црква је дубоко цијенећи жртву покојнога Ђорђа, њему за живота додјелила орден Светога Саве, највеће одликовање Српске Православне Цркве, како због свих јуначких заслуга овдје стечених жртвом међу зејтинличким хумкама, тако и због срца светосавског које је већ овдје и сада било опредјељено за вјечно и небеско.
“ Блажен је пут којим данас идеш брате наш Ђорђе, јер ти је припремљено мјесто покоја” Загрљај Христов у коме и мртав оживљава и бива спасен! Амин!"

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
Епархија зворничко-тузланска
Епархија зворничко-тузланска
Епархија зворничко-тузланска
Епархија зворничко-тузланска
Епархија зворничко-тузланска
Епархија зворничко-тузланска

Повезане вести

Вести