ПОНЕДЕЉАК, 22. 5. 2023 - 14:02

Извор: ТВ ХРАМ

Промоција књиге „Три века Библиотеке Српске Патријаршије: Откривено благо“ ђакона др Ненада Идризовића (ФОТО)

Дана 19. маја 2023. године, у амфитеатру Народне Библиотеке Србије, одржана је промоција књиге „Три века Библиотеке Српске Патријаршије: Откривено благо“, аутора ђакона др Ненада Идризовића.

Народна библиотека Србије

О монографији су говорили: др Гордана Стокић Симончић, редовни професор Филолошког факултета у Београду, др Радован Пилиповић, директор Архива СПЦ и аутор ђакон др Ненад Идризовић.

Међу слушаоцима су били др Владимир Радовановић, директор Музеја СПЦ, презвитер проф. др Србољуб Убипариповић и протођакон проф. др Драган Радић, професори Православног богословског факултета Универзитета у Београду, протођакон др Радомир Ракић, као и друге колеге и пријатељи.

Ова монографија је проистекла из текста докторске дисертације „Патријаршијска библиотека Српске Православне Цркве 1706–2006. године“, која је одбрањена 2016. године на катедри за библиотекарство Филолошког факултета Универзитета у Београду. Реч је о сасвим новој, свежој и критички осенченој историји Библиотеке Српске Патријаршије, како су истакли говорници.

„Сам аутор бавио се и раније библиотекама под окриљем Цркве, пишући, између осталог и о најстаријим библиотекама код хришћана, а монографија о најстаријој активној библиотеци у Србији логичан је наставак тих научних преокупација“, пише др Гордана Стокић Симончић у свом предговору.

„Вредност овог издавачког подухвата лежи у томе што су ову монографију препознали и представници архивистике, музеологије и библиотекарства. Говорећи у име своје бранше, аутору се мора одати признање јер је зашао у тринаест институција које садрже архивску грађу и двадесет шест архивских фондова, од којих се неки налазе и изван граница наше државе. У овој монографији, аутор је историју библиотекарства ставио у контекст српске црквене историје и културе која одише књигољубијем“, закључио је др Радован Пилиповић.

Више о овом догађају можете погледати на програму Телевизије Храм у уторак, 23. маја у 14.00 часова.

Народна библиотека Србије
Народна библиотека Србије
Народна библиотека Србије
Народна библиотека Србије
Народна библиотека Србије
Народна библиотека Србије
Народна библиотека Србије

Повезане вести

Вести