СУБОТА, 20. 8. 2022 - 17:16

Извор: ВДС

Летовање ученика православних богословија у Грчкој 2022. године (ФОТО)

Благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија а на позив Митрополита китруског Г. Георгија већ шести пут за редом се наставља сарадња Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке са Митрополијом Китруса, Катаринија и Платамона у Грчкој. И ове године плод те сарадње је бесплатно летовање за ученике српских богословија у периоду од 6.-17. августа 2022. године у Катеринију испод планине Олимп.

ВДС

На летовање које је много више од тога, које представља духовно поклоњење светињама олимпијске регије и упознавање са обичајима и црквеном праксом грчке цркве пошли су ђаци пет богословија у пратњи својих професора и Генералног секретара ВДС-а јереја Владимира Марковића.

Ученици су пошли у пратњи својих професора : ђакона Немање Калема из београдске богословије, проф. јерођакона Јована Прокина из крагујевачке богословије,  проф. презвитера Бобана Стојковића и Стефана Којића из нишке богословије, професора Александра Крстића из богословије у манастиру Крка и  професора Ненада Стојановића из карловачке богословије.

Митрополија китруска поседује интернат за живот ученика у насељу Зворонос, делу Катеринија, где су богословци били смештени. Поред зграде интерната на поседу се налази прелепа црква посвећена Св. Мученици Софији и старачки дом са преко 30 корисника.

Летовање је осмишљено тако да ученицима буде и одмор и прилика за учење. Сваки слободни тренутак се користи да се ученици опусте, оду до мора, на плажу, да се баве спортовима у води, на песку и да се лепо упознају и здруже укидајући разлике које постоје међу њима, да осете да су део једне Цркве и једне породице. Колико сутра ово ће им много значити да лакше прихвате једни друге када буду даље наставили своје школовање на факултетима наше цркве.

Поред одмора искористили су изузетну прилику да учествују у мноштву богослужења којих у овом Великогоспојинском посту има у грчкој цркви. Прве недеље у храму у Неи Порију митрополит Георгије је служио архијерејску литургију на којој су му саслуживали свештеници из Србије, а богословци су здруженим гласовима одговарали на Литургији. Та лепота хорског појања и заједништва на Литургији су многе мештане и туристе из православних земаља одушевили.

Митрополит Георгије гаји посебно поштовање и љубав према ученицима богословија што је у својој проповеди добродошлице на овој првој Литургији поделио са својим верницима и што су сви они осетили и доживели као посебну благодат.

Митрополит је организовао обилазак Свете Горе бродом а богословци су били посебни гости. Монаси манастира Григоријата су на брод изнели свете мошти над којима је служена посебна молитва уз појање наших ученика. Из здружених гласова наше деце чуле су се химне у славу и част Пресвете Богородице.

Други пут су богословци својим хорским појањем песама посвећених Пресветој Богородици били у пратњи верне копије иконе Богородице Тројеручице хиландарске, у Паралији, у навечерје празника Успења Пресвете Богородице прослављајући га заједно са мноштвом својих сународника из Србије и домаћинима Грцима по новом календару.  Ушли су литијом кроз препуну Паралију, пробудивши пажњу свим туристима окупљеним одасвуд да је ускоро велики дан, празник и радовање, проносећи им икону нашу чудотворну Тројеручицу да их подсети ко су и одакле су дошли. Прелепо вече пуно молитава, братске љубави и поштовања. Након литије, богословци су са Митрополитом поделили трпезу љубави у крипти цркве у Паралији.

Наредног дана су доживели непоновљиво искуство. Имали су прилике да чују од митрополита како изгледа мисија цркве у Конгу у Африци. Прича о љубави, одсуству себичности, учењу, исправљању, давању и примању, савршенству у једноставности, занемаривању форме на рачун одржавања суштине и одсуству сваке типолатрије. То је за многе ђаке била лекција живота. Одговор на питање зашто смо присутни ту где јесмо, зашто смо у Цркви, они у својим школским клупама. Постало је након ове вечери јасније свима.

На празник Успења Пресвете Богородице литургију у храму у Олимпик Бичу служио је митрополит Георгије са ђацима из Србије који су одговарали на литургији. Било је свечано и радосно као код куће. Поново су на трпези љубави поред митрополита седела деца, ученици богословије.
Наредног дана је митрополит организовао последњи сусрет са богословима и дошао да им подели свој архипастирски благослов и  позове да и следеће године буду његови гости.
На путу кући, професор Немања Калем је повео ђаке у обилазак и поклоњење свим већим храмовима у центру Солуна.

Уз све доживљено и поклоњења великим светињама, манастиру Св. Јефрема Сирина, Колиндрос, Новом манастиру Св. Дионисија Олимпског, обиласка природњачког музеја Олимпа у Литохору, целивање моштију: св. Григорија Богослова, Јована Златоустог, Св. Харалампија, Св. Пантелејмона; тешко можемо да кажемо да је ово било обично летовање.

За нас који смо пратили и бринули да све протекне добро ово је било више него потребно и корисно ходочашће. Деца су нас научила својој вери тј. подсетила да не бринемо у њиховом друштву и да ће све на крају бити добро и тако је и било; а домаћини су нас научили шта је наше највеће благо и богатство. То су са свим својим врлинама и манама ове будуће, нове генерације свештенослужитеља. То су наши будући ђакони, свештеници, монаси, владике, испосници, молитвеници, мученици, светитељи и просветитељи.

ВДС
ВДС
ВДС
ВДС
ВДС
ВДС

Повезане вести

Вести