ЧЕТВРТАК, 14. 7. 2022 - 14:00

Извор: ТВ Храм

Интернет страница „Православног мисионараˮ у новом руху – ДОЂИ И ВИДИ!

Читалачкој публици и верном народу предочавамо новине на званичној интернет страници „Православног мисионараˮ које су у служби црквене мисије.

Поред основних информација о сваком новом броју и богате PDF архиве свих бројева од 2008. године до данас, доступан је претраживач којем можете приступити на следећој адреси: https://misionar.spc.rs/PRETRAGA/. Поред тога, можете да се пријавите на имејл листу, како би благовремено били обавештени о свим новинама и садржајима објављеним у часопису. Пријаву на новоотворену имејл листу можете извршити на следећој адреси:  https://misionar.spc.rs/EBILTEN.php  

Идите и научите све народе… (Мт. 28, 19)

 Црквена историја је у знаку сведочења оваплоћене Речи и апостолске проповеди о ономе што су видели, чули и рукама својим опипали (1Јн. 1,1). Многобројни су видови црквене мисије, јер Црква учи и васпитава не само речју и проповеђу својих проповедника, она учи и васпитава свим својим богочовечанским бићем и целим богатством свог саборног Предања и историјског светитељско-исповедничког опита и доживљаја Христа. Црква зна да заиста „свако време има своје бреме" па се стога, остварујући своју мисију, труди да то бреме сваког времена и сваке епохе претвори у своје, у благи јарам Христов, преображавањем и унутрашњим осмишљавањем времена и њихових бремена. Као што је Христос примио на себе људско тело, па чак и грехе света, тако је и Црква по својој христоликој природи и мисији призвана да се оваплоћује у свако време и да понесе на себе грехе и ране света, превијајући их и исцељујући их.  

Српска Православна Црква је као израз пастирске бриге и љубави, давне 1958. године почела са издавањем часописа Православни мисионар који је од својих почетака за циљ имао искључиво мисионарско делање унутар Цркве. Пут овог значајног мисионарског часописа својим искуством, мудрошћу и ревношћу трасирали су његови знаменити уредници, врлински архипастири словесног стада Христовог: Блаженопочивши епископ браничевски Хризостом (Војиновић), Епископ бачки др Иринеј (Буловић) и блаженопочивши епископ шабачки Лаврентије (Трифуновић).  

Година 2008. за Православни мисионар представља нови почетак. На првом месту, одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, часопис је проглашен за званично мисионарско гласило Српске Православне Цркве за младе. На предлог блаженопочившег епископа жичког Хризостома (Столића), Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве именовао је ђакона (данас презвитера) Оливера Суботића за главног и одговорног уредника овог мисионарског гласила. Долазак новог уредника донео је и нову концепцију часописа, те је сваки број добио своју носећу тему. Од 2008. године званично мисионарско гласило наше Свете Цркве добија и нови формат, савременији дизајн и ново усмерење самих текстова. Православни мисионар, поред тематског дела, садржи и мноштво занимљивих, поучних и веома читаних рубрика, које на посебан начин доприносе да реч Божја дође до срдаца свих.  

Веома запажено место Православни мисионар налази у нашим црквеним медијима, у којима је садржај сваког новог броја редовно представљен црквеној и широј јавности. Успешна сарадња је посебно успостављена са црквеним радио станицама Беседа, Епархије бачке; Светигора, Митрополије црногорско-приморске; Слово љубе, Архиепископије београдско-карловачке; Глас, Епархије нишке; Милешева, Епархије милешевске; Источник, Епархије ваљевске, Српски Сион, Епархије сремске. Од скоро, у програму Телевизије Храм, Архиепископије београдско-карловачке, чује се глас и мисионарска реч нашег часописа.

Године 2018. навршило се пуних 60. година постојања званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе.  Круна обележавања јубилеја 60 година постојања Православног мисионара било је отварање интернет странице (https://misionar.spc.rs) на којој су, поред најаве новог броја и информативних садржаја везаних за часопис, бројеви старији од шест месеци потпуно доступни за преузимање у PDF формату. Интернет страница је доступна у две верзије – за рачунаре и мобилне телефоне. Православни мисионар је до сада на својој интернет страници објавио архиву (https://misionar.spc.rs/misionar.php?mod=m&m=14) свих бројева од 2008. године до данас.  

Наведени бројеви су у ПДФ формату доступни читаоцима, а 2011. године архива је преточена у текстуално претраживе садржаје те су чланци сваког издања постали засебни ентитети унутар претраживача сајта (https://misionar.spc.rs/PRETRAGA/). Садржај је доступан и путем индекса речи што је дало изузетно занимљиве податке неким аналитичким групама. Према статистици која нам је доступна, број посета, претраживања и преузимања садржаја са наше интернет странице, из дана у дан надмашује она очекивања која смо имали приликом отварања електронске архиве.  

Посетиоци интернет странице Православног мисионара имају могућност да се пријаве на имејл листу (https://misionar.spc.rs/EBILTEN.php). Имејл листа је осмишљена да читаоцима повремено понуди добар садржај и теме за читање. Желимо да се осврнемо на богату архиву и са вама поделимо садржаје који су вредни пажње. Наша имејл листа није реклама нити било која врста промоције, већ је осмишљена да нас обогати одабраним садржајима који се налазе у мисионарском часопису за младе.

Са благословом главног и одговорног уредника

и у име уређивачког одбора „Православног мисионараˮ,

катихета Бранислав Илић,

члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ

задужен за односе са медијима

Повезане вести

Вести