ПЕТАК, 8. 7. 2022 - 12:31

Извор: СПЦ

Апел вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке

Ми, вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке, овим апелом, јавно се оглашавамо поводом грубог кршења права родитеља и њихове деце на слободно опредељивање и похађање Верску наставу у школама. Уставом Републике Србије загарантовано је сваком грађанину Србије право на слободу вероисповести и право да васпитава своју децу у складу са својим уверењима, а Законом о основама система образовања и васпитања омогућено је члановима свих традиционалних Цркава и верских заједница да њихова деца похађају Верску наставу у основним и средњим школама.

СПЦ

Стога, свако обесхрабривање и спречавање деце и њихових родитеља да се определе за Верску наставу, представља флагрантно кршење њихових Уставом и Законом загарантованих права. Да ово нису само појединачни случајеви, већ опште место, потврђују и жалбе које смо поднели поводом прекршаја у више од 60 основних и средњих школа, од укупно 221, у којима се изводи Верска настава на подручју Архиепископије. За ове прекршаје најодговорнији су директори школа, којима је од стране Министарства просвете поверена брига и дужност да родитељима и њиховој деци обезбеде слободно и транспарентно опредељивање за Верску наставу, а не да дискриминишу сопствене ученике. С тим у вези, реакција нашег надлежног Архиепископа, Пастира и духовног Оца – Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија – на свом Инстаграм налогу, који је од нас вероучитеља али и од незадовољних родитеља добио информације о овим злоупотребама, у потпуности је оправдана и тачна.

Осим поменутих злоупотреба, сведоци смо и других манипулација у вези са извођењем Верске наставе у школама, којим су у многим срединама, практично, укинута права родитеља и ђака на избор Верске наставе. Ово се, пре свега, односи на Правилник, који је од 2008. године увео нова правила за формирање група за Верску наставу и Грађанско васпитање. Овај подзаконски акт Министарства просвете донет је без сагласности владине Комисије за верску наставу, са којом је, по закону, Министарство требало да сарађује. Првобитна и најправеднија пракса, из времена владе покојног премијера др Зорана Ђинђића, по којој су се групе за Верску наставу и Грађанско васпитање формирале тако што се одељење дели на групу за Верску наставу и групу за Грађанско васпитање, без обзира на број ученика у њима, противзаконито је укинута. Насупрот томе, од Министарства просвете прописан је, поменутим Правилником, минималан број ученика (15) за формирање група. Ово је резултирало тиме да су многа деца, посебно из мањинских верских заједница, остала без права да похађају Верску наставу у школама, јер их није било довољно за формирање група. На страну, што су тиме многе наше колеге и колегинице, па и они из других традиционалних Цркава и верских заједница, остали без посла или су им плате драстично смањене. Тенденција погоршања статуса Верске наставе и самих вероучитеља наставила се, последњих година, доношењем Стручних упутстава о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама у Републици Србији. Минималан број ученика је подигнут на 30, а спајање ученика из више одељења ради формирања група, практично је избацило Верску наставу из распореда часова, што се пре свега одразило на квалитет саме Веронауке и немогућност деце да у њој учествују у оквиру редовне наставе. Бојимо се да све ово води ка поновном избацивању Верске наставе из школског система Републике Србије, то јест укидању Уставом и Законом загарантованих права родитеља и деце, али и губитку посла свих нас.

Због свега поменутог се ми, вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке, обраћамо овим јавним апелом нашој просветној и широј јавности, а пре свих надлежним органима Републике Србије, и тражимо од њих да отклоне све поменуте неправилности у извођењу Верске наставе у школама и омогуће нормално функционисање исте, а све у складу са законима и на корист наших ученика.

Вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке

Повезане вести

Вести