УТОРАК, 7. 8. 2018 - 15:12

Извор: ТВ Храм

Архимандрит Сава: "Уколико наши политички представници јавно одбаце сваки евентуални сценарио поделе КиМ - радо ћемо и са радошћу упутити извињење и истинску захвалнст"

Архимандрит Сава Јањић, Игуман Манастира Високи Дечани огласио се данас путем свог "Фејсбук" налога поводом најновијих оптужби на његов рачун од стране појединих високих представнике државне власти Србије, који су га јуче већ оптужили за "агентурно деловање", а данас још грубљим речима коментарисали његове објаве против поделе Косова и Метохије. Коментар Дечанског Игумана преносимо у целости:

ТВ Храм
Архимандрит Сава Јањић, Игуман Манастира Високи Дечани

Архимандрит Сава Јањић: "Обично избегавам да одговарам на личне и недобронамерне нападе али сматрам да је важно да кажем следеће:

Искрено ми је жао што су се неки  нашли повређени чињеницом да смо изразили забринутост о подели у којој би највећи део нашег народа сценаријем евентуалне територијалне поделе остао ван граница Србије и био изложен новим прогонима. Ту бригу је јавно први изразио Свети Архијерејски Сабор Српске православне цркве у мају месецу и дели је огромaн број нашег верног народа, који нам се стално јавља и активно показује солидарност на молебанима за наш страдални народ на Косову и Метохији. Ратнохушкачка реторика неких медија још од почетка месеца јуна, али и конкретне намере да се "спонтано" изазове територијална подела, с правом су нашег Владику и све нас дубоко забринули и приморали га да се огласи. Драго нам је да смо актуелизовањем ове теме барем донекле допринели да се овакав сценарио не догоди или барем одложи, јер ниједна територијална подела о којој се све отвореније говори, као што знамо, никада не бива у миру и неминовно води до страдања невиних.

Заиста не бих одговарао на неосноване и непримерне нападе, који ме подсећају на сличну реторику неких ранијих мрачних времена, за која сам мислио да су прошла.

Радије бих рекао да бисмо сви ми овде са великом радошћу упутили искрену захвалност и похвалу нашим властима, a ја лично и најдубље извињење због исхитрене сумње, ако би наши политички представници јавно одбацили сваки евентуални сценарио поделе територије Србије на Косову и Метохији, и уколико би потврдили да остају верни Уставу Србије на коме су се заклели (пред Еванђељем) потврђујући да је КиМ неотуђиви део Србије и да ће као такво за Србију званично и остати, без обзира на ситуацију на терену која је насилно проглашена мимо Резолуције 1244 и многих међународних принципа.

За нас ово није и никада неће бити питање политике, већ опстанка народа и наше Цркве у миру и достојанству, и зато имамо и легитимно право да изразимо забринутост због обесхрабрујућих изјава неких од најодговорнијих људи, које изазивају дубоко разочарење.

Очување целовитости Србије и одбацивање идеје поделе територије, која би се тешко одразила на већину нашег народа на КиМ и најважније светиње, званични су ставови СПЦ изражени на заседању Св. Архијерејског Сабора у мају ове године. Зато би све нас овде оваква охрабрујућа изјава политичког руководства Србије чврсто успокојила и унела мир међу наш верни народ на Косову и Метохији. Онда ћемо, надам се, заједно и јединствено наставити да се трудимо да радимо, свако на свој начин, на побољшању живота нашег народа и других људи који овде живе, кроз одговоран дијалог са косовским Албанцима, са којима желимо да живимо у миру и поштовању."

Повезане вести

Вести