ПОНЕДЕЉАК, 14. 2. 2022 - 15:05

Извор: Eпархија рашко-призренска

Настављају се напади на храмове СПЦ на Косову и Метохији

Са великом забринутошћу Епархија рашко-призренска примила је вест и о најновијим нападима,на наше цркве на Косову и Метохији.

Eпархија рашко-призренска

Јуче ујутру и то на празник Света три Јерарха обијена је Црква Светих Врача у селу Дреновце, у Косовској Каменици и из ње је однета одређена сума новца. Напад је извршен пајсером, а поломљена врата на храму приметио је црквењак.

Претходно, поломљена су сва стакла на прозорима и улазним вратима Цркве Светог Илије у селу Некодим код Урошевца.

Ово је шести напад на храмове СПЦ на Косову и Метохији од почетка године, а само у току јануара сведочили смо серији обијања цркава у Зубином Потоку. За викенд је забележено и исписивање провокативних графита на Основној школи “Браћа Аксић” у селу Рабовац код Липљана, а случај је пријављен полицији. Дубоко запрепашћује да је од почетка године забележено три пута више етнички мотивисаних инцидената према Србима на КиМ, у односу на исти период прошле године.

Епархија рашко-призренска Српске Православне Цркве позива надлежне полицијске органе да истраже и ове најновије случајеве и починиоце приведу правди и апелује на међународне представнике да утиче на косовске институције, јер су многи од напада резултат појачане анти-српске реторике у политич

Повезане вести

Вести