УТОРАК, 29. 6. 2021 - 21:58

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Саопштење ЦО Цетиње: Свештенство увек позивало на мир и слогу

Преносимо у наставку саопштење Црквене општине Цетиње, које је објавила Митрополија црногорско-приморска:

Митрополија црногорско-приморска

Црногорска јавност је претходног дана засута разним анализама о “наводној” односно “непостојећој” угрожености Цркве и свештеника на Цетињу, а у вези опет “наводног” и “непостојећег” напада на црквене службенике и свештена лица прије два дана у црногорској престоници.

Оваквој релативизацији и ниподаштавању голих чињеница треба, ради упознавања јавности супротставити истину која гласи:

1. У недјељу 27. јуна испред Влашке цркве на Цетињу вербално је нападнут црквењак од стране истог лица које га је физички напало у септембру прошле године и чији прекршај још увјек није санкционисан.

2. Вербални напади су били пријетећи и нападач се кретао у правцу црквењака на такав начин да је свештенство морало да спрјечава могућност физичког напада – и то испред свог радног мјеста.

3. За такав став и активност свештенству су се захвалили и полицајци – чији су посао, у једном тренутку морали, силом прилика, да обављају.

4. Све се ово десило недалеко од Цетињског манастира гдје смо, прије неки дан, могли чути повике и псовке на монахе и манастирске раднике, са прага највеће православне светиње у Црној Гори, а од стране шачице необузданих грађана.

5. Од ових локалитета, нијесу далеко просторије ђачког интерната Цетињске богословије гдје је, под разјашњеним околностима, дошло до вербалног напада на ђаке богословије и у чијој близини је демолиран аутомобил цетињског просветног радника, вјерника Митрополије Црногорско-приморске.

Ова набројана факта потврђена су званичним саопштењима полиције и видео-снимцима који су доступни свима. И све се ово збило у размаку од непуна два мјесеца. Па опет, Богу хвала, то су појединачни инциденти неколицине незнавених или заведених лица, који се ни у ком случају не могу сматрати репрезентима нашег заједничког града Цетиња. Занемарљивост броја ових изгредника не може промјенити ни увећати њихова медијска галама, али је једно сигурно: у појединим моментима свештеници и црквени службеници се не осјећају сасвим безбједно све док се овакви изгреди не санкционишу по реду и закону који мора бити једнак за све. Наше свештенство ничим није дало повода за овакав вид агресије, него је напротив, у свим смутним временима увијек позивало на мир и слогу.

Очекујемо од локалних власти да прекину ћутање и да својим активностима допринесу смиривању тензија и узаврелих страсти, а на добробит свих грађана Цетиња!

Повезане вести

Вести