СРЕДА, 12. 5. 2021 - 16:23

Извор: СПЦ

Заседао Пленум Патријаршијског управног одбора

Чином призива Светог Духа, који је у придворном храму Светог Симеона Мироточивог служио Преосвећени Епископ крушевачки г. Давид, у молитвеном присуству Преосвећеног Епископа шумадијског г. Јована и представника српских православних епархија, 11. маја 2021. године, у Патријаршијском двору у Београду започелa је редовна годишња седница Пленума Патријаршијског управног одбора Српске Православне Цркве.

СПЦ

 

Овим еминентним скупом епархијских представника, који воде бригу и надгледају материјално-финансијско пословање Српске Православне Цркве, председавао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, заједно са Преосвећеном господом Епсикопима шумадијским Јованом и крушевачким Давидом, члановима Председништва Патријаршијског управног одбора. 

О појединим аспектима пословања у претходне две године, с обзиром на то да због епидемије вируса корона током претходне године није одржено пленарно заседање, реферисали су директор Патријаршијске управне канцеларије протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, начелник Одељења општих и правних послова г. Милан Андрић, начелник Финансијског одељења г. Милојко Срећковић и начелника Економског одељења г. Александар Томић. 

Усвојени су извештаји о материјално-финансијском пословању, правним пословима, повраћају имовине, грађевинској делатности и осталим пословима од значаја за живот и рад Српске Православне Цркве, као и извештаји свих епархија. Такође, усвојен је и Завршни рачун Централне касе за 2020. годину, Буџет општих потреба централних тела за 2021. годину, као и финансијски извештаји осталих јединица у саставу Патријаршије српске.

Повезане вести

Вести