ПЕТАК, 19. 3. 2021 - 11:30

Извор: royalfamily.org

Патријарх Порфирије освештао крст Краљевске капеле

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије освештао је, у молитвеном присуству престолонаследника Александра и принцезе Катарине, рестаурирани Часни крст који краси купoлу Дворске капеле Светог Андреја Првозваног, заштитника и крсне славе Краљевске породице Карађорђевић.

royalfamily.org

 

- Његова Светост није први пут у Краљевском дому, али је ово први пут да се састајемо од када је преузео свету службу Патријарха. Српска Православна Црква и Круна су најстарије институције нашег народа које су га чувале и водиле кроз векове. Сигуран сам да ћемо традицију сарадње на општој користи српског народа наставити заједно, са нашим патријархом Порфиријем, као духовним Оцем свих нас, рекао је престолонаследник Александар.

После чина освећења крста Дворске капеле, Патријарх српски Порфирије је истакао значај крста као симбола распећа, али и као знака победе и васкрсења. - Силом Божјом, благодарношћу и љубављу Његовом, Часни крст је знамење обнављања и васкрсавања. Нека Бог да, да се све што је честито обнавља и васкрсава: у нама, у Краљевском дому, нашем народу и држави, а пре свега у нашој Православној цркви, рекао је патријарх Порфирије.

На крају сусрета Његова Светост Патријарх је захвалио домаћинима на гостопримству и светим архипастирским благословом благословио престолонаследника Александра, принцезу Катарину и сав Краљевски дом.

Повезане вести

Вести