НЕДЕЉА, 23. 1. 2022 - 11:48

Извор: ТВ Храм

Одговор духовника - Проблем у браку

ПИТАЊЕ: Помаже Бог, имам један велики проблем са женом. Имамо 4 дјеце малољетне 12,10,7,4. Она је отишла од мене пре 4 мјесеца. Оставила нас. У браку смо били 13 година вјенчани у Цркви и крштени и ми и дјеца. Отишла са муслиманом. Редовно идем у цркву и причешћујем се. И кад је први пут долазила каже да види мене види зид. Не зове ни дјецу. Блокирала нас на телефон. Прије пар дана смо ја и дјеца ишли на Острог.

Живимо у Словенији и кад сам се вратио са Острога она је само мени послала поруку како су јој руке празне и да не може без дјеце и да се видимо на кафи да попричамо. То сам прихватио и казала ми је: „тражи ми лијек“. Ја сам јој реко ајде у цркву најбољи лијек и послушала ме је. Кад је отишла у цркву није могла на ногама да стоји док јој је отац чито молитву. Реко јој да клекне. На себи има од муслимана ланчић и минђуше, и прстен. Реко јој отац да скине то и дао јој богојављенску водицу да просипа по стану ту гдје живи са њим. Са мном је причала лијепо да има жељу да се врати и ја сам јој реко да се врати да ћу јој опростити само да је са дјецом до понедељка ујутру. Све је причала са мном лијепо и од тада неће више ни да се ни мени ни дјеци јави. Јесам ју форсирао када ће да дође у који дан и сада сам престо. Нити ме зове ни она мене ни ја њу. Шта би требо радит молим вас? Збогом леп. поз.

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Драги брате, веома ми је жао због свега што ти се догодило. Ако ме питаш шта ти ваља чинити у овој ситуацији, чини ми се да би ти најспасоносније било да се понашаш као да ти се жена разболела и умрла. Замисли у себи да се то догодило уместо онога што ти се догодило и покушај да замислиш шта би у таквој ситуацији чинио. Саветујем ти дакле да се више не бавиш много својом женом и оним шта она ради. Окрени се више својој деци. Немој да они изгубивши мајку, сада изгубе и оца, него се постарај да ради њих будеш довољно јак и прибран, да им ти будеш и отац и мајка. То наравно није лако, али није ни недостижно. Ако то себи поставиш за циљ, верујем да ћеш наћи добар начин како да се понашаш у насталој ситуацији. Имам утисак из свега што си написао, да те мучи помисао како је нека невидљива сила, неко зло овладало твојом женом и како она не зна шта ради и не ради то свесно. Можда замишљаш да је у питању нека магија. Буди уверен да се не ради ни о каквој магији. Ако је Бог допустио демонима да управљају њеним поступцима, сасвим сигурно да им то није допустио без икаквог разлога.

Бог не допушта демонима да овладају човеком нити да чине насиље над људском вољом. Али ако се човек и поред више опомена да то не чини ипак свесно и добровољно определи да одступи од Бога и стави се на страну демона, онда Бог не задржава таквог човека на силу код себе и препушта га његовом сопственом избору. Такав човек изгледа као да није свестан, ради немогуће ствари, а демони се старају да преко таквог примера увере све друге људе да се ту ради о некој магији и да би добро било да му потраже лека код врачара и гатара. Немој насести на то њихово лукавство и не веруј да се ради ни о каквој магији. Бог је уклонио своју заштиту од ње, и демони су јој се онда приближили и загосподарили њом. Без Божије помоћи, нико од нас им се не би могао одупрети. Чиме је то она изазвала, на који начин је од себе одгурнула Бога и Његову заштиту, то вероватно само она зна. Да би се ослободила те тираније демона неопходно је да се покаје и од Бога измоли опроштај, потребно је да увери Бога да заиста жели Његову заштиту. А то је у њеним рукама. То нико не може учинити уместо ње. Да ли ће она то учинити или не, нико не може знати.

Стога ти саветујем да се не препушташ претераној жалости него се боље тргни, како се једно зло које се догодило твојој породици не би проширило и умножило. Сматрај да ти је жена умрла и старај се да својој деци надоместиш тај губитак. Стално имај на уму да деца будно прате сваки твој поступак и уче се на твом примеру. Ако виде да си се ти потпуно изгубио од жалости, ако виде на теби безвољност и депресију, ако виде на теби слабост, онда ће се у њиховим главама усадити мисао да је овај свет једно мрачно место у коме ти се може изненада догодити нека несрећа и трајно упропастити читав живот. Таква мисао је опасна за њих. Уместо тога, ако виде на теби снагу, непоколебиву веру, издржљивост, спремност на даљи труд без обзира на губитке, онда ће се у њима очувати вера да је живот на овом свету ипак добар и да никакве невоље не могу у потпуности угасити жељу за животом и да се у тешким тренуцима не треба предавати, него наставити борбу до краја. Христос каже у Јеванђељу „Који претрпи до краја, тај ће се спасти“. Твојој деци је потребан добар пример, утолико више што су остали без мајке. Стога стегни срце и не допусти да се на теби примети било какав траг од сумње, маловерја и депресије. Засучи рукаве и удвостручи напор.

Говори сам себи, до сада сам био дужан да будем добар отац својој деци, а сада имам додатну дужност да им будем и добра мајка. Двострука родитељска дужност, захтева двоструки труд. Храбрима Бог помаже, стога немој се плашити неуспеха, него само настој да сваког трена дајеш свој максимум од себе. Ако тако будеш чинио, Бог ће сигурно допунити твој труд са оним што превазилази твоје моћи и све твоје трудове крунисаће успехом. Само ти немој пропустити да учиниш ништа од онога што можеш учинити у сваком датом тренутку. Не размишљај много о далекој будућности, него се више сконцентриши на оно што се тренутно од тебе тражи и настој да то постигнеш, а сутра ће се бринути за себе. Труди се да за своју децу увек нађеш стрпљења, да за њих увек имаш времена и снаге да с њима разговараш, да их саслушаш и да их инспиришеш. Кад видиш да много тугују због мајке, позови их да се заједно помолите Богу за њену душу. Подстакни их да учине неко добро дело намењујући га за душу своје мајке. То ће им дати идеју на шта да усмере своје напоре и да не проводе време тугујући и очекујући најгоре. То ће им повратити жељу за животом. Подстичи их својим личним примером, да се у свакој ситуацији, ма како да изгледа тешка, ваља трудити да се учини оно што је у датој ситуацији могуће учинити, а за све оно што се не може учинити у датој ситуацији, ваља истрајати у нади на Бога и имати поверење у Њега.

Ако успеш да својој деци пружиш довољно уверљив пример таквог настројења, губитак мајке неће оставити на њиховим душама штетне последице, неће их учинити рањивијим него јачим и издржљивијим. То ће им у животу касније сигурно бити од користи. Има деце која живе са оба родитеља и ништа им се трагично не деси у детињству, па ипак касније у животу западну у депресију. Твојој деци је дато да већ сада доживе породичну трагедију, губитак мајке, али ако им пружиш добар пример, онда ће они из те трагедије извући поуку која ће их учинити отпорнијим у будућности. Стога не губи наду и немој престати да се трудиш да својој деци пружаш сваког тренутка пример доброг, храброг, побожног човека, човека пуног вере и оптимизма. Ако би дао Бог да твоја жена, некад у будућности, дође себи, и да се врати пре свега Богу, а онда и својој породици, верујем да ти тада неће бити тешко да решиш питање шта чинити с њом. Стога немој се сада оптерећивати таквим питањем и немој о томе размишљати, него сматрај да је она умрла и да се никад неће вратити у твој живот.

Тиме ћеш себи олакшати борбу са тугом и депресијом. Усмери сву своју пажњу и енергију на то да својој деци пружиш добар пример како се у тешким ситуацијама ваља држати, а питање будућности твоје жене остави за будућност, ако икад затреба да се њиме поново бавиш. Нека ти Бог да снаге да заједно са својом децом пребродиш ово искушење и да из њега изађете чвршћи и јачи.
-

Повезане вести

Одговор духовника