ПЕТАК, 6. 8. 2021 - 14:24

Извор: ТВ Храм

Одговор духовника - О боди пирсингу

Помаже Бог Оче, занима ме како православље гледа на боди-пирсинге.У књизи "не љубите свет ни оно што је у свету" је свакако лош став према њима.Да ли она прича с талантима који сте уклопили у вези теме с фарбањем може имати везе и са овим...ако је Бог некоме дао таленат спољашње лепоте да га не остави како га је пронашао? Хвала унапријед.

Ако мене питаш да ли да то учиниш или не, мој одговор ти је: Немој то чинити. Свети апостол Павле пише: “Све ми је дозвољено, али све не користи; све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме”. Питање: „Да ли је боди-пирсинг забрањен за православне хришћане или не?“ није једино питање о коме треба да размишљаш. Много тога човек може да учини што није изричито забрањено, али не значи да је све то паметно да учини.

Да си то већ себи урадила, па да ме питаш: „Има ли ми спасења?“, мој одговор би сигурно био: „Да. Има спасења и за тебе, чак и ако имаш боди-пирсинг“. Али пошто то још ниси учинила, него тек о томе питаш, онда мислим да ти је много паметније да то не радиш. Постоји веома велика разлика између стављања шминке, фарбања косе, лакирања ноктију, и сличних привремених измена личног изгледа с једне стране и боди-пирсинга, тетовирања с друге стране. Јер ако офарбаш косу, па се после неког времена предомислиш, можеш или престати с фарбањем и тако повратити природну боју косе или променити боју. Међутим, ако направиш себи неки боди-пирсинг, или тетоважу, и ако се касније предомислиш, више не можеш повратити своје тело у првобитно, природно стање.

У твојим годинама, може ти се лако учинити да си апсолутно сигурна у своју одлуку и да се никада нећеш предомислити, али размисли мало. Зар није логично да ћеш временом дознати неке ствари које ти сада нису познате? Зар није логично да ћеш временом стећи искуство? Свако интелигентно биће, временом стиче нова сазнања и нова искуства и своје поступке и навике временом коригује на основу ново-стечених знања и искустава. Само неко са веома ограниченом интелигенцијом ће проживети живот без предомишљања. Уверен сам да си ти интелигентна особа и да ћеш свакако временом многе од својих садашњих ставова променити сама од себе, без било какве спољне принуде. То ћеш чинити само на основу нових сазнања и искустава која будеш временом стицала. Ма колико да ти се чини да си тренутно сигурна у неизмењивост неке своје одлуке, буди довољно мудра да не верујеш својим садашњим знањима и искуствима, него радије остави себи простора да се касније предомислиш. Стога немој себи учинити ништа што касније не би могла да промениш.

Можда ти се чини да би на тај начин привукла на себе пажњу неког момка који ти се сада много свиђа. Уверавам те да таква врста пажње није вредна такве твоје жртве. Ако желиш да му се допаднеш, много је важније да порадиш на својој унутрашњости него на свом спољашњем изгледу. Привући пажњу на себе неким триком, некаквим ексцентричним, несвакидашњим изгледом, није тешко. То може свако да уради. Али ако се пажљивије замислиш над тим проблемом увидећеш да привлачење пажње на тренутак није нешто суштински вредно. Ти свакако желиш не само да привучеш пажњу неког момка, него и да је задржиш до краја. Када се први пут појавиш са неком тетоважом или пирсингом, наравно сви који су те знали од раније ће те неко време посматрати веома пажљиво. Али већ после неколико дана, сви ће се навићи на твоју нову појаву и више на то нико неће обраћати пажњу. Што је још горе, тада и ако будеш желела да нешто промениш, могућности за измене ће ти бити знатно ограничене.

Међу твојим вршњацима може ти изгледати да су успешније девојке које направе тако нешто необично са собом. Но, буди сигурна да је то само привидан успех који ће се за кратко време сасвим истопити. Сада твоји вршњаци желе да се забављају, желе да испробају што је могуће више различитих ствари. Сада им изгледа као да се сав смисао живота налази у тој забави. Но, за неку годину, почеће да увиђају да постоје и важније ствари у животу од забаве. Тада ће се њихова пажња полако пренети са смелих и ексцентричних девојака, на оне које су раније пролазиле незапажено, које су биле тихе и повучене, и скоро неприметне. Тада ће до изражаја доћи њихови квалитети који нису били тако популарни у друштву тинејџера, али су и те како цењени у друштву одраслих, паметних, способних људи. Они који су као тинејџери били мангупи, који су били дрски и одважни, често буду најпопуларнији међу својим вршњацима у доба пубертета. Но, ако се такви не уозбиље и не одрасту, после неког времена, остају веома усамљени. Сви они који су им се у детињству дивили и можда чак завидели на њиховој популарности, више неће имати времена за њихове мангуплуке. Они више никога неће импресионирати.

Можда ти се чини да ако сада ниси међу најпопуларнијим девојкама да је то нешто много трагично и да си због тога на великом губитку. Немој насести на ту варку. Веома брзо ће доћи време када оне које су сада најпопуларније морају или да се уозбиље и постану налик на све оне мање популарне или ако то не успеју, онда ће остати веома усамљене и тако рећи на маргини. Буди стрпљива и твоје време ће доћи. У међувремену, ради на свом карактеру, на својој унутрашњости. То ће ти свакако бити драгоцено преимућство у будућности.

Ако баш једног дана нађеш момка за кога би желела да се удаш и ако би он неизоставно желео да на теби види какав боди-пирсинг, тек тада упитај себе да ли је тај момак вредан такве твоје жртве. Јер чак и у таквој ситуацији, може бити да тај момак није вредан тога. А ако још није на видику такав момак, онда боље остави то питање негде по страни и немој о томе ни мислити.

Помисли и о следећем. Једног дана бићеш мајка и може бити имаћеш ћерку која ће желети да уради неки боди-пирсинг који ти неће бити по вољи. Много ћеш јој лакше то забранити ако ти сама ниси то већ себи урадила. Иначе ћеш можда бити принуђена да гледаш своју ћерку како трајно пропасти свој изглед а да ништа не можеш да предузмеш по том питању. Немој мислити да ће твоја ћерка изабрати баш нешто што се теби допада. Обично оно што ти урадиш својој мајци, сутра доживиш од своје ћерке. Ако се твојој мајци не допада идеја о пирсингу, буди уверена да се ни теби неће свидети идеје твоје ћерке.

Нека те Бог умудри и сачува да не направиш какав било погрешан корак, који касније не можеш поправити.

Повезане вести