ЧЕТВРТАК, 6. 10. 2022 - 14:22

Извор: ТВ Храм

НАЈАВА - Небески живот манастира Војловице (први део) - Петак 7.10. у 20.10 часова

Вашој пажњи препоручујемо први део репортаже ,,Небески живот манастира Војловице“ у петак 7.10. са почетком у 20:10 ч, након дневно-информативне емисије ,,Вести из Цркве“. 

ТВ Храм

Благословом Епископа банатског г. Никанора екипа наше телевизије имала је неизмерну радост да ужива у гостољубљу јеромонаха Теодора, настојатеља манастира Војловице и да том приликом направи видео запис о манастиру са посебним освртом на заточеништво светог владике Николаја у овој светињи.

Током Другог светског рата у Војловици су били затворени црквени великодостојници и угледни духовници који су представљали отпор нацистичкој Немачкој: патријарх Гаврило Дожић, епископ Николај Велимировић, епископ Владимир Рајић, будући епископ Василије Костић (који је о свом војловичком сужањству водио дневник), будући епископ Јован Велимировић, старац Тадеј Витовнички и други.  

Свети владика Николај је у време свог заточеништва написао молебни канон у част чудотворне иконе Пресвете Богородице, назвавши је Словесница. Пред њеном иконом данас верници налазе утеху, укрепљење и исцелење. У манастиру се налазе и мошти преподобног Григорија Синаита, светог о коме се врло мало зна. Он је био локални монах и подвижник који је, попут других Синаита, практиковао молитвено тиховање. У српску земљу дошао је са грчких простора. Његов спомен је касније итекако био поштован у манастиру. Мошти преподобног Григорија Војловичког чувају се у кивоту у манастирској цркви. 

Свештени манастир светих Архангела - Војловица налази се надомак Панчева и припада Епархији банатској. Основан је у 15. веку, али тачно време није познато. По предању, Војловица је задужбина благоверног деспота српског Стефана Лазаревића, а почетак монашког живота у њој повезан је са доласком монаха исихаста.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија