ЧЕТВРТАК, 2. 3. 2023 - 10:11

Извор: TВ Храм

Најава - Векови са књижевником Ратком Поповићем, други део

У вечерашњој емисији Векови настављамо разговар са Ратком Поповићем из Грачанице,  књижевником, антологичарем и секретарем Културно просветне заједнице Косова и Метохије.

ТВ Храм

У првом делу емисије смо разговарали о оснивању  неких манифестација у Грачаници и настанку неких Поповићевих његових књижевних дела.

У вечерашњој емисији Поповић сведочи о убиству младића Димитрија Поповића у Грачаници; о разговору пред крстом и тешкој судбини мученице Крстине, о Симониди и Страшном суду у Грачаници...

Поповић  и својим животом сведочи Косовски завет па ће нам говорити и о важности Косова и Метохије и Косовског завета за све нас. Он каже да ,,Срби морају да знају због чега Косово постоји,,  и између осталог каже:

,,Завет нам је основа, али  не само да говоримо земаљско је за малена, вечито је небеско већ треба да се боримо и овде. Ако не буде овде човека, ако не буде темеља, ако не буде оног камена подглавника, ако не буде светковања, свадбовања, ако нема ко да уђе у светињу, скине паутину, запали свећу, кандило... то ће бити бесмислено. Смењују се генерације и омладина која долази треба да зна шта је будућност. Та омладина зна шта треба да наследи, а не да остављамо себе без игде ичега...  Ми морамо својим присуством, својим доприносима, својим активностима  и својим постојањем да се нађемо, не да се завлачимо у своју љуштуру и довољни смо сами себи! Ми морамо једни другима да сведочимо, да једни друге охрабрујемо, да једни другима верујемо и да је истина увек у нама, у посвећености овој светој земљи, не само вербално него и практично, увек и тамо где се може и колико се може. Морамо да то сведочанство носимо у души, али морамо и пред људима да сведочимо да је то искрено, да је то жеља. Морамо да будемо на помоћ овој светој земљи и оно  што је наше треба да бранимо, да чувамо, и да се нађемо увек ту, да то буде наш свети завет. Косово је наша света земља. Ја кажем:  Косово је рај! Бог је ову земљу створио да у доколици одмара своје недремано око. Косово је лепота лепотама за све векове најлепша земља на свету!".

Будете уз ТВ Храм вечерас 2. марта у  20.10 часова.

Повезане вести

Најаве емисија